Korona virus

Uprava civilne zaštite USK izdvojila 363.000 KM za preventivne mjere

Tekst: Muhamed Sadiković, Foto FENA

BIHAĆ, 24. marta (FENA) - Kantonalna uprava civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) donijela je Odluku o izdvajanju 363.000 KM, kao sredstava posebne naknade za preventivne mjere u vezi s koronavirusom i opremanje službi zaštite i spašavanja na području tog kantona.

- Za potrebe medicinskih službi izdvojeno je 175.000 maraka. Ta sredstva će biti usmjerena na nabavku neophodne medicinske opreme i dogradnju postojećeg aparata u Kantonalnoj bolnici, kako bismo u narednih tridesetak dana omogućili testiranje na koronavirus u našem kantonu - rekao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dževad Livaković.

Određeni novčani iznosi osigurani su i za pripremu prihvatnog kampa za migrante na Lipi, kao i za izolatorij na Graničnom prijelazu Izačić.

- Gradu Bihaću ide 60.000 za privremeni migrantski centar Lipa, dok se za karantinsko naselje na Izačiću izdvaja 30.000 maraka. Obezbijeđeno je i 40.000 za dezinfekciju kantonalnih i federalnih organa uprave, te za opremanje službi zaštite i spašavanja, čiji je osnivač kanton 58.000 KM - dodao je Livaković.

U saradnji sa štabovima civilne zaštite gradova i općina, organizirana je pomoć u snabdijevanju neophodnim namirnicama za građane starije životne dobi i one za koje se iskaže potreba.

(FENA) M.L.