Bosna i Hercegovina     | 24.03.2020. 13:12 |

Šest osoba negativno na koronavirus u BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24. marta (FENA) – Nalaz šest osoba iz Goražda koje su testirane na koronavirus je negativan što znači da nisu inficirane COVID-19 – potvrdila je predsjednica Kriznog štaba ministarsva zdravstva BPK dr. epidemiolog Medina Bičo.

- Testirana je žena koja je bila u Domu za stara i iznemogla lica, a koja je nažalost preminula. Imala je tešku upalu pluća tako da smo, iako nema epidemiološke povezanosti s inficiranim osobama, imali određene sumnje, ali nalaz je negativan. Testirali smo i tri osobe koje su bile u bliskom kontaktu s ranije potvrđenim slučajevima i ti nalazi su negativni – pojasnila je Bičo.

Dodala je da su testirana i dva zdravstvena radnika Doma zdravlja Goražde koji su imali kontakt s pacijentima koji se dovode u vezi s pozitivnim osobama, te da su i ti nalazi negativni.

Bičo je navela da je pacijentica, koja se nalazi u izolatoriju Kantonalne bolnice Goražde kod koje je potvrđen koronavirus, dobrog općeg zdravstvenog stanja

- Rađene su pretrage, urađen snimak pluća i sve je u redu. Ima blago povišenu temperaturu i drugih simptoma nema. Takođe i tri osobe infiricirane koronavirusom, koje se nalaze u kućnoj izolaciji, su dobro i nemaju nikakvih simptoma – naglasila je Bičo.

Dodala je da nije poznato da li će biti novih testiranja tokom dana.

- Nismo imali neke epidemiološke potrebe, ali obzirom da je sada jedna transmisija virusa u lokalnoj zajednici, pratimo stanje i simptome kod osoba koje su u ukućnoj izolaciji pa čak i nekih njihovih kontakata i u slučaju potrebe mi ćemo obaviti testiranje - istakla je Bičo.

Podsjetila je da je na području BPK Goražde trenutno 126 osoba u samoizolaciji.

- Od toga njih 59 osoba je s kompletnim porodicama, koji se dovode u vezi s kompanijom Ginex, da isključimo svaku mogućnost transmisije virusa. Svakodnevno smo u kontaktu s njima i nemaju nikakve simptome iako je kod tih osoba prisutna određena doza straha. Bitno je da ovaj lanac zaraze presiječemo i da su osobe koje su u kućnoj izolaciji disciplinovane da ne bi mogle prenijeti infekciju. U kućnoj izolaciji su i osobe koje su došle iz inostranstva njih 67 – kazala je predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK Goražde.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta