Bosna i Hercegovina     | 24.03.2020. 14:10 |

Udruga BH novinari uputila javni protest federalnom premijeru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari uputio je javni protest premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i članovima njegovog kabineta, zbog, kako navode u saopćenju, neprimjerenog napada na novinare, urednike i snimatelje Kantonalne TV Sarajevo i direktoricu Dušku Jurišić.

U saopćenju se ističe da je premijer Novalić je u ponedjeljak verbalno napao TVSA što je, "u okviru emitiranja integralnog snimka press konferencija, objavila kako premijer nespretno pokušava staviti zaštitnu masku".

-Za nas u UO BH novinara je potpuno neprihvatljivo da premijer Novalić i njegovi  saradnici optužuju TVSA radi objave video zapisa sa događaja koji je pratila cijela bh.javnost, te da dovode u pitanje etičnost i profesionalnost kantonalnog javnog servisa.  Verbalni napad na ovaj medij je direktno kršenja prava na slobodu izražavanja i pokušaj cenzure, kako bi se od javnosti sakrilo neprofesionalno postupanje samog premijera i njegovih savjetnika, koji su se, uprkos naredbama, pred grupom novinara, snimatelja i fotoreportera pojavili bez zaštitnih stredstava, propisanih u ovakvim okolnostima, navodi se u saopćenju Udruge BH novinari.  

Podsjećaju i kako u vrijeme pandemije koronavirusa nisu suspendovane medijske slobode.

-Naprotiv, vanredne okolnosti nikako ne smiju biti izgovor za zavodjenje cenzure i kontrole nad medijima, a na štetu građana i njihovog prava na slobodu informisanja. Uz sve edukativne i informativne sadžaje, građani imaju pravo na informacije o tome na koji način postupaju javni zvaničnici i koliko odgovorno obnašaju svoje dužnosti u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa. S tim u vezi, UO BH novinara zahtjeva od federalnog premijera Novalića javno izvinjenje uposlenicima TVSA i poštivanje napora koje ovaj i svi drugi mediji u BiH čine kako bi tačno, pošteno i blagovremeno obavještavali građane o mjerama zvaničnika i državnih institucija u vanrednim okolnostima, saopćeno je iz Udruge BH novinari.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

BH novinari: Od 5. oktobra do danas ubijeno najmanje 99 novinara u Pojasu Gaze

Zenički novinari odali počast ubijenim novinarima i medijskim radnicima u Pojasu Gaze

BH novinari: Novalićeve optužbe su manipulativne i pravno neutemeljene    

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo