Svijet     | 24.03.2020. 13:53 |

WHO - Sjedinjene Države 'imaju potencijal' da budu novi epicentar epidemije

FENA Internet

GENEVA, 24. marta (FENA) - Sjedinjene Države mogle bi postati globalni epicentar epidemije korona virusa, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), dok su u Britaniji uvedene mjere blokade društvenog života, a organizatori Olimpijade u Tokiju razmatraju odgađanje Olimpijskih igara 2020.

Kineska pokrajina Hubei, gdje je virus prvi put identifikovan u decembru prošle godine, saopćila je, međutim, da će ukinuti putna ograničenja ljudima koji napuštaju tu regiju dok se epidemija u njoj ublažava.

S ekonomskog aspekta, poslovne aktivnosti propadaju od Australije i Japana do zapadne Evrope rekordnim tempom u martu, dok se očekuje da se podaci iz Sjedinjenih Država, koji će biti još sumorniji, objave tokom dana.

- Epidemija koronavirusa predstavlja veliki vanjski šok na makro planu, nalik na prirodnu katastrofu velikog obima - saopćili su analitičari u investicijskom institutu BlackRock.

Glasnogovornica WHO Margaret Harris izjavila je u Ženevi da je uočeno "veoma veliko ubrzanje" broja zaraza koronavirusom u Sjedinjenim Državama, koje imaju potencijal da postanu novi epicentar.

Tokom proteklih 24 sata, 85 posto novih potvrđenih slučajeva došlo je iz Evrope i Sjedinjenih Država, saopćila je ona novinarima. Od te brojke, 40 posto dolazi iz Sjedinjenih Država.

Upitana mogu li Sjedinjene Države postati novi epicentar, Harris je izjavila: "Sada uočavamo veliko ubrzanje broja slučajeva u SAD-u. Tako da one imaju taj potencijal. Ne možemo reći da će biti tako, ali one imaju potencijal", prenosi Reuters. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana