Bosna i Hercegovina     | 24.03.2020. 15:56 |

Juka: Vlada HNŽ-a očekuju pravičnu raspodjelu obećanih sredstava od zemalja EU-a

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 24. ožujka (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na današnjoj sjednici donijela je Odluku o prihvaćanju Sporazuma o sufinanciranju između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Vlade HNŽ-a u vezi s projektom "Odgovor na covid-19".

- Iskazane potrebe sve tri bolnice koje rade na području HNŽ-a i županijskog Zavoda za javno zdravstvo iznose milijun i 730 tisuća maraka, a najveći dio specificirane opreme bit će nabavljen kroz ovaj aranžman s UNDP-om, s tim da će Vlada HNŽ-a izdvojiti milijun maraka, a UNDP ostali iznos. Medicinska oprema će biti žurno nabavljena - izjavio je savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka na konferenciji za novinare Kriznog stožera civilne zaštite HNŽ-a.

Govoreći o 7,2 milijuna eura koje su zemlje članice EU-a obećale Bosni i Hercegovini kao pomoć u borbi s pandemijom koronavirusa, Juka je kazao da Vlada HNŽ-a očekuje da će ta sredstva biti raspoređena pravično, sukladno prioritetima.

- Izričito očekivanje Vlade HNŽ-a je da će ta sredstva biti raspoređena sukladno prioritetima, s naglaskom da je HNŽ uz banjalučku regiju najpogođenija epidemijom u BiH u ovom trenutku. HNŽ ima tri bolnice u svom sustavu i dvanaest domova zdravlja, i tri županije gravitiraju Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar - naglasio je Juka.

Dodao je da je na današnjoj sjednici Vlada HNŽ-a izdvojila 100.000 maraka za pomoći Gradu Zagrebu, koji je u nedjelju pogođen snažnim potresom.

Goreći o provođenju donesenih zapovijedi Kriznog stožera, Juka je kazao kako je policija zadovoljna stanjem na terenu.

- Prema podacima, u zadnja 24 sata u Konjicu smo imali jedan slučaj i u Mostaru slučaja tri kršenja zabrane kretanja. Za sva četiri slučaja izdani su prekršajni nalozi i kazne od 500 maraka - kazao je Juka.

Dodao je kako u Mostaru zabilježeno i jedno remećenje javnog reda i mira te da je i za taj slučaj također izdan prekršajni nalog i izrečena kazna od 500 maraka.

Naglasio je kako je na unutar HNŽ-u do sada izdano ukupno 1057 rješenja o samoizolaciji.

- Policija je uradila nešto više od 2.700 provjera i zabilježila 81 prekršitelja odredbi o samoizolaciji, o čemu su propisno izvješteni nadležni inspektorati radi daljnjeg postupanja - kazao je Juka.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a o sastanku s prosvjetarima: Nema prostora za preuzimanje dodatnih financijskih obaveza

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

Vlada HNŽ-a dobila potporu u procesu osnivanja Ureda za razvojno planiranje i EU integracije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'