Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 24.03.2020. 15:24 |

Milić i Dodik o pomoći Distriktu u borbi protiv koronavirusa

FENA Saopćenje

BRČKO, 24. marta - (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik boravio je danas u zvaničnoj posjeti Distriktu Brčko BiH gdje se, nakon posjete kompanijama Bimal i Studen Agrana Rafinerija šećera, sastao u Gradskoj vijećnici sa gradonačelnikom BiH Sinišom Milićem i njegovim saradnicima iz Kriznog štaba Brčko Distrikta.

Razgovarano je o trenutnoj situaciji u vezi sa virusom korona u cilju razmjene informacija i načinima pomoći, navodi se u saopćenju iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Milić je rekao da je ohrabren najavama člana Predsjedništva Milorada Dodika da postoji spremnost za pomoć Distriktu u transportu zaštitnih sredstava koje bi trebalo da stignu iz Kine, kao i najavom da će Distrikt Brčko od Republike Srpske dobiti respirator, što će olakšati i podržati rad zaposlenih u brčanskom zdravstvu.

 - U razgovoru sa gospodinom Dodikom rečeno nam je i da su nam klinički centri sa prostora Republike Srpske i njihovi medicinski kapaciteti na raspolaganju, ukoliko bude bilo potrebe za njihovim korištenjem - dodao je Milić.

Rekao je da je današnja posjeta "Bimalu“, kao strateškom proizvođaču osnovnih životnih namirnica na prostoru BiH, jako važna, kao i činjenica da su magacini puni i da neće doći do poremećaja snabdijevanja namirnica koje proizvode na samom tržištu.

-Dobra informacija za nas ovdje u Brčkom kao i za ostatak BiH jeste da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zahvaljujući i anganžmanu Vlade Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića, dogovorio kanale snabdijevanja sirovinama i repromaterijalom 'Bimala' i za narednih šest mjeseci osigurana je proizvodnja ove kompanije. Za nas je to jako bitno, ne samo sa stanovišta obezbjeđenja tržišta osnovnim životnim namirnicima, već i zbog činjenice da je u 'Bimalu' zaposleno 600 radnika koji će nastaviti da rade u tri smjene. Mi smo na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade razmatrali program mjera za oporavak privrede. Neke mjere ćemo preduzimati i prije okončanja ove situacije i naravno da 'Bimal' može računati na kontinuiranu podršku Vlade Brčko distrikta BiH - rekao je Milić, navodi se u saopćenju Vlade Distrikta Brčko.

Dodik je nakon sastanka rekao je da je Distrikt Brčko među prvima preduzeo mjere za sprečavanje i prevenciju širenja virusa korona i da može biti dobar primjer drugima.

-Moramo još više uraditi na uspostavljanju bolje koordinacije između granične službe, granične policije i drugih agencija, pa i agencija Brčko Distrikta BiH, jer imamo ljude koji prolaze granice a ne obavijeste se druge agencije. Već danas ću zvati direktora Granične službe i pokušati da vidim da agencije između sebe potpišu protokol - kazao je Dodik.

On je uputio apel svima da ostanu kod kuće, da se ne okupljaju i izbjegnu svaku vrstu kontakta.

- To je najbolji respirator i najbolji lijek koji možemo u ovom trenutku da imamo, a taj lijek ćemo provoditi podizanjem mjera odgovornosti. Na građanima Brčko Distrikta BiH, Republike Srpske i Federacije BiH je koliko će se ovo širiti. Ovo će vjerovatno trajati nekoliko mjeseci i u tih nekoliko mjeseci moramo se organizovati na najbolji mogući način - kazao je Dodik.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana