Svijet     | 24.03.2020. 17:32 |

Bilčík: Snažan signal o opredijeljenosti Evrope prema našim partnerima

FENA Saopćenje

BRATISLAVA, 24. marta (FENA) - Današnje zeleno svjetlo za otvaranje prustupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom snažan je signal o opredijeljenosti Evrope prema našim partnerima i NATO saveznicima, kazao je danas član Evropskog parlamenta, predsjedavajući Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) i stalni izvjestilac za Srbiju Vladimír Bilčík.

- Ova odluka je uslijedila puno kasnije nego što sam ja želio, ali mi je u isto vrijeme drago što Evropska unija donosi važne strateške odluke u vrijeme velike krize zbog širenja Covida-19 i na taj način je podvukla evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana - kazao je on.

Bilčík je pozdravio današnju odluku i naglasio je da se raduje saradnji s partnerima u regiji.

Podvukao je da je od ključne važnosti da se zadrži politički fokus i zamah po pitanju reformske agende, kako u Sjevernoj Makedoniji, tako i u Albaniji. 

- Današnja odluka također je važna za Crnu Goru i Srbiju, predvodnicima u procesu pristupanja. Zemlje članice EU pokazale su svoju jasnu opredijeljenost za proširenje Evropske unije i ovim potezom su pojačale dinamiku za pristupne pregovore diljem Zapadnog Balkana - kazao je Bilčík.

Na kraju je kazao da je Evropski parlament veliki zagovornik politike proširenja i "nastavit će svoju podršku i u ovim teškim vremenima."

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta