Bosna i Hercegovina     | 24.03.2020. 19:27 |

Obustava posjeta i zabrana izlaska iz migrantskih centara svim migranatima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Federalni štab civilne zaštite donio je naredbu da se obustavi posjeta i izlazak svih migranata u svim izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH.

Na šestoj vanrednoj sednici donesena je i naredba da se zabranjuje rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija na području FBiH, a naređuje se domovima zdravlja da organizuju pružanje hitnih stomatoloških usluga.

Preporučuje se kantonalnim organima za inspekcijske poslove i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova da, u okviru provjera kršenja mjera o izolaciji, pored prekršajnih mjera koriste i odredbe Krivičnog zakona FBiH i krivične odgovornosti za krivična djela protiv zdravlja ljudi, sprečavanja službene osobe u vršenju službene dužnosti i napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.  

Preporučuje se objavljivanje imena i prezimena kao i mjesta boravka, odnosno prebivališta osoba za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu s izrečenim mjerama izolacije.

Kantonalnim, općinskim/gradskim štabovima civilne zaštite preporučuje se da sagledaju mogućnost iznalaženja adekvatnog prostora za smještaj i izolaciju osoba koje krše mjere o izolaciji.

Šestom vanrednom sjednicom predsjedavala je zapovjednica Jelka Milićević, saopćeno je iz FUCZ-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo