Bosna i Hercegovina     | 25.03.2020. 10:45 |

Udruženja - Boračka populacija ogorčena potezom gradonačelnika Goražda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH ogorčena je što je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović zatražio pomoć od Republike Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića u borbi s epidemijom koronavirusa, saopćeno je iz te boračke asocijacije uz zahtjev da Ramović odmah odustane od te odluke ili da, u protivnom, podnese ostavku.

- Koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH zatečena je i zgrožena postupkom gradonačelnika Grada Goražda Muhameda Ramovića.

Najoštrije osuđujemo postupak gradonačelnika Ramovića da od Republike Srbije i tamošnjeg predsjednika, koji, i pored svega, grcaju u svojim problemima, zatraži pomoć u situaciji kad naša država čini sve napore i obezbjeđuje dovoljan broj svih potrebnih sredstava u borbi protiv koronavirusa na razne načine. Time je obezvrijedio i ponizio sve napore kriznih štabova svih nivoa, koji imaju ingerencije da komuniciraju sa drugim državnim dužnosnicima i prema njihovoj procjeni zatraže podršku od koga smatraju da treba.

Krizni štabovi Federacije i kantona su u stalnom zasjedanju i mi smo uvjereni da naša država ima kapacitete da odgovori novonastaloj situaciji. U ovu akciju uključili su se i brojni bh. privrednici, sportisti i naši ljudi velikog srca, među kojima i goraždanski privrednici Redžo Bekto i kompanija Emka, koji su kupili dva respiratora za potrebe Kantonalne bolnice u Goraždu. Mnoge kompanije su ponudile svoje kapacitete za besplatno šivenje zaštitnih maski i zaštitnih odijela, dok neki nude svoje zgrade, hotele i motele za, ne daj Bože, izolatorije ako to bude potrebno.

Umjesto ovakvog sramnog postupka, gradonačelniku koji je godinama na toj poziciji bi bilo bolje i pametnije da je obezbijedio bolje uslove za rad zdravstvenih radnika te minimun opreme koja je sada neophodna. Mi imamo mnogo prijateljskih zemalja u svijetu kojima možemo, ukoliko se ukaže potreba, zatražiti pomoć i koje su nam pomagale kad god je bilo teško, ali za takve stvari imamo nadležna tijela na nivou države, koja to trebaju i mogu učiniti, a ne da  to rade pojedini općinski načelnici ili gradonačelnici i tako stvaraju animozitete među građanima tih istih opština i gradova. Mogao je propratiti i primjer Kantona 10 koji je nešto slično učinio i nakon toga zvaničnici tog Kantona su odluku vrlo brzo povukli, pa tako preporučujemo i gospodinu Ramoviću da učini isto - navedeno je u saopćenju boračke koordinacije.

Ta asocijacija je pozvala na solidarnost u aktuelnim teškim i nepredvidivim vremenima, na brigu o najugroženijim kategorijama društva naročito ako su to usamljeni pojedinci iz porodica šehida ili ratni vojni invalidi.

- Budimo solidarni jedni s drugima, ne tražimo nešto za sebe, a za svog komšiju ne, a posebno vodimo računa o najugroženijim kategorijama našeg društva, svojim starijim komšijama, a pogotovo ako su oni članovi porodica šehida, ratni vojni invalidi i borci koji su sami i nemaju svoju djecu ili supružnike koji bi im pomogli da zajedno prebrode sve ovo što nas je zajedno snašlo.

Pozivamo gospodina Ramovića, da odmah povuče sporni zahtjev za pomoć, ili u protivnom da ponese ostavku na mjestu gradonačelnika našeg herojskog grada Goražda - navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Brnabić: Hvala oporbi koja je došla na dijalog, usred smo oluje, vjetrovi udaraju u Srbiju

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta