Bosna i Hercegovina     | 25.03.2020. 10:41 |

FMP - Zaštitne mjere u KPZ-ima radi preveniranja zaraze koronavirusom

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 25. marta (FENA) – S obzirom na novonastalu situaciju, Naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a radi preveniranja i sprečavanja širenja zaraze koronavirusom (COVID-19), u kazneno-popravnim zavodima (KPZ) u Federaciji BiH, direktorima tih zavoda naloženo je poduzimanje određenih zdravstveno-zaštitnih mjera.

Radi se o mjerama kojima je predviđena obustava korištenja svih vanzavodskih pogodnosti osuđenim osobama od 13. do 31. marta, uključujući i radno angažiranje osuđenih osoba izvan zavoda, kao i posjete članova porodice i drugih osoba osuđenicima i pritvorenim osobama u istom periodu.

Istaknuto je to u odgovoru Federalnog ministarstva pravde (FMP) na Fenin upit u kontekstu s aktuelnom epidemiološkom situacijom u BiH i zaštitnim mjerama koje su na snazi u zatvorima, pritvorima i uopće ustanovama koje su u ingerenciji Sektora za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako je iz tog ministarstva rečeno, u međuvremenu, su zdravstvene službe spomenutih zavoda zadužene da organiziraju predavanja za osuđene osobe i osoblje zavoda u pogledu zaštite i preventivnih mjera u sprečavanju širenja virusa, ili da sačine letke kojim će sve osuđene osobe biti upoznate o spomenutim zaštitnim mjerama.

Istovremeno, predviđeno je da se vrši dezinfekcija svih prostorija kazneno-popravnih zavoda u Federaciji BiH, te da se osiguraju dovoljne količine sredstava za higijenu i čišćenje.

Usto, planirano je da se u sklopu zdravstvene službe osiguraju prostorije za smještaj potencijalno zaraženih osuđenika.

- Sve pritvorene i osuđene osobe, koje se primaju u zavode, prethodno se zadržavaju u prostorijama prijemnih odjeljenja, ili drugim prostorijama, gdje se prati njihovo zdravstveno stanje u trajanju od 15 dana u pogledu simptoma zaraze kako bi se mogle preduzeti daljnje adekvatne zdravstvene mjere – navode iz resornog ministarstva.

Kako nadalje navode, aktuelno stanje podrazumijeva i osiguranje potrebnih zaštitnih sredstava za pripadnike službe osiguranja i drugog osoblja koje je neposredno u kontaktu s pritvorenim i osuđenim osobama, kao i za službeno osoblje izvan kazneno-popravnih zavoda koje po potrebi obavlja neophodne službene radnje.

Iz resornog ministarstva ističu kako će kazneno-popravni zavodi osvariti saradnju s kantonalnim kriznim štabovima, shodno sjedišu zavoda, a u kontekstu pojačanog epdemiološkog nadzora i provođenja potrebnih mjera.

- Federalno ministarstvo pravde je svojim aktom od 12. marta obavijestilo je sve kazneno-popravne zavode u FBiH da je Vlada FBiH na 155. hitnoj sjednici, održanoj 31. januara usvojila Zaključak kojim je, između ostalog, proglasila da se novi koronavirus ima smatrati zaraznom bolesti, čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za FBiH, te da će se za sprečavanje i suzbijanje ove bolesti poduzeti sve mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti regulirane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti – rečeno je Feni u tom ministarstvu.

Iz Ministarstva, istovremeno, podsjećaju da je Federalna vlada na 214. sjednici, 16. marta donijela Odluku o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ujednačena prava uposlenicima KPZ-a iz oblasti PIO-a sa sudskom i policijom FUP-a

Kurtović: Poboljšati uvjete rada i status uposlenih u KPZ-ovima

U Foči pronađen odbjegli zatvorenik

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu