Svijet     | 25.03.2020. 12:06 |

U Africi 44 od 54 države objavile slučajeve koronavirusa

FENA Internet

JOHANNESBURG, 25. marta (FENA) - Broj slučajeva koronavirusa u Južnoj Africi  skočio je na 709, saopćio je u srijedu ministar zdravstva, dok se ta zemlja s najviše zaraženih u Africi priprema na stroge restriktivne mjere koje počinju od petka.

Ministar Zweli Mkhize ukazao je na državnoj televiziji na "intenzivno lokalno širenje" zaraze u pokrajini Slobodna država među ljudima koji su prisustvovali crkvenom skupu nakon kojeg  je javljeno o pet slučajeva virusa. Svih petero su ljudi koji su nedavno putovali van zemlje. Sada je tu registrovano skoro 30 slučajeva.

Broj zaraženih širom Afrike sada iznosi znatno više od  2.400 ljudi. Nakon što je Libija objavila svoj prvi slučaj, 44 od 54  afričke zemlje sada imaju slučajeve koronavirusa.

One koje nisu registrovale slučajeve zaraze su Mali, Gvineja-Bisau, Sijera Leone, Južni Sudan, Burundi, Malavi, Bocvana, Komoro, Lesoto i Sao Tome i Principe, sudeći po podacima afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Neke od tih zemalja imaju najkrhkije sisteme zdravstvene zaštite na kontinentu.

Kongo je  posljednja afrička zemlja koja je zatvorila granice, nakon trećeg prijavljenog smrtnog slučaja. Ta velika zemlja ima jedan od najslabijih sistema zdravstvene zaštite u Africi, i borila se s drugom vanrednom situacijom na polju javnog zdravstva - smrtonosnom epidemijom ebole na istoku zemlje.

Iako je ta epidemija sada na pragu okončanja, Kongo se također suočava s velikom epidemijom ospica.

Etiopska vlada je poručila  Grupi sedam industrijskih sila da je Africi potreban paket hitne finansijske pomoći od 150 milijardi dolara "jer COVID-19 predstavlja egzistencijalnu prijetnju ekonomijama afričkih zemalja", prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatski građani planiraju više potrošiti na putovanja - istraživanje

Hrvatska u prvih pet zemalja Europe po svakodnevnoj konzumaciji alkohola

Prosječna plata u januaru 1.328 KM, zabilježen rast

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo