Regija

EU odobrila Srbiji prenamjenu 94 milijuna eura za borbu protiv pandemije

Internet, Ilustracija

BEOGRAD, 25. ožujka (FENA) – Europska unija odobrila je Srbiji da oko 94 milijuna eura neutrošenih sredstava iz tekućih projekata i Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) bude iskorišteno za prevenciju i suzbijanje posljedica koronavirusa, priopćila je Vlada Srbije.

Srbija je Europskoj uniji prije devet danas poslala zamolbu da se neiskorištena IPA sredstva preusmjere u borbu protiv širenja koronavirusa, a danas je stigao pozitivan odgovor, javili su srbijanski mediji.

U odgovoru povjerenika za proširenje Olivera Varhelyijam, navodi se da je povjerenika dao instrukciju svojoj službi da, uz suglasnost Vlade Srbije, oslobodi oko 94 milijuna eura iz tekućih projekata i projekata iz IPA sredstava koji do sada nisu realizirani.

U ta sredstva spada i 15 milijuna eura za hitne potrebe iz tekućih programa i ugovora s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) i Uredom Ujedinjenih naroda za projektne usluge (UNOPS), naveo je Varhelyi i dodao da je sagledana i mogućnost korištenje dodatnih 21 milijun eura iz programa za podršku europskim integracijama.

Varhelyi je ukazao i na mogućnost dodatne podrške tako što bi 57,6 milijuna eura namijenjenih za realizaciju projekata čije provođenje još nije počelo, bilo preusmjereno na podršku zdravstvenom sustavu i prevladavanju socioekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

(FENA) R.G.