Bosna i Hercegovina     | 25.03.2020. 15:55 |

Skupština Brčko distrikta usvojila proračun za 2020. godinu

FENA Saopćenje

BRČKO, 25. ožujka (FENA) – Skupština Brčko distrikta BiH na izvanrednoj sjednici u srijedu usvojila je proračun Brčko distrikta BiH za 2020. godinu u iznosu od 256.239.993 maraka kao i Zakon o izvršenju proračuna po žurnom postupku.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić kazao je kako je privremeno ograničenje u izvršenju određenih rashoda u Zakonu o izvršenju proračuna osiguralo da se ne mogu trošiti grantovi koji nemaju zakonsko uporište kao i materijalna sredstva u iznosu od preko 60 posto, priopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta BiH.

- To znači da smo praktično zakonom onemogućili realizaciju iznosa od 35 milijuna maraka koji će nam trebati za sektor zdravstva i potporu gospodarstvu zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. S usvojenih pet amandmana omogućili smo realizaciju do sada utrošenih sredstava od strane Kriznog stožera i Vlade Brčko distrikta. Za potrebe Inspektorata Uredu gradonačelnika je na raspolaganje stavljeno 438.750 maraka i još milijun maraka za operativno postupanje gradonačelnika prilikom donošenja mjera na Kriznom stožeru - rekao je Kadrić.

Istaknuo je kako je osigurano i 100.000 maraka Odjelu za javnu sigurnost za angažiranje nevladinih organizacija, prije svega Crvenog križa, u borbi protiv koronavirusa.

Dodao je kako su za materinski dodatak izdvojena nedostajuća sredstva u iznosu od 1.172.000 maraka, a 1.700.000 maraka osigurat će se na poziciji rezervi proračuna za realizaciju odluka koje se budu donosile u razdoblju borbe protiv koronavirusa.

- Savjesno i odgovorno smo pristupili usvajanju proračuna, uvažavajući trenutak u kome se nalazimo i donijeli smo proračun u kome osiguravamo dodatnih 35 milijuna maraka kojima će Vlada Skupštini ponuditi kvalitetne programe borbe za radna mjesta u gospodarskim subjektima na području Brčko distrikta. Do tada imamo sasvim dovoljno sredstava za osnaživanje zdravstvenog sektora i dodatnih sredstava za nabavu medicinske opreme - istaknuo je Kadrić.

Na sjednici Skupštine dana je suglasnost na Odluku o visini osnovice za obračun plaća zaposlenih u organima javne uprave i institucijama, Policiji Brčko distrikta i korisnika proračunskih sredstava u Skupštini, Izbornom povjerenstvu i Uredu za reviziju javne uprave i institucija Brčko distrikta za 2020. godinu.

Također, suglasnost je dana i na Odluku o visini osnovice za obračun plaća zaposlenih u pravosuđu izuzev za nositelje pravosudnih funkcija čiju visinu utvrđuje Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH.

Visina osnovice za obračun plaća utvrđena ovim odlukama je 652,20 maraka i to je prema riječima ravnatelja Direkcije za financije Mate Lučića, ista osnovica koja je vrijedila za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine.

"Na ovaj način smo na troškovima plaća uštedjeli 2.452.876 maraka, a to znači da nema povećanja ali za sada ni smanjenja plaća u organima uprave i ostalim spomenutim institucijama", rekao je Lučić.

Usvojen je Nacrt zakona o dopuni Zakona o inspekcijama Brčko distrikta BiH po žurnom postupku. Dopunama tog zakona omogućava se angažiranje svih inspektora Inspektorata bez obzira na stvarnu i funkcionalnu nadležnost u slučaju posebnih okolnosti, proglašenja izvanrednog stanja ili prirodne nesreće.

Time se omogućava rješavanje problema nedovoljnog broja sanitarnih ili tržišnih inspektora nakon donošenja Odluke o proglašenju ugroženosti stanovnika Brčko distrikta i Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog koronavirusa covid-19.

Zastupnici su razmatrali Informaciju o mjerama za sanaciju šteta u gospodarskim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane koronavirusom. Zaključeno je da sukladno diskusijama zastupnika iz uz pomoć Povjerenstva za ekonomski razvitak i poljoprivredu Vlada pripremi program mjera koji će biti dostavljen Skupštini na razmatranje i usvajanje, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

Proračunskim korisnicima ŽZH isplaćena pomoć od 1260 KM

Javne rasprave o Prijedlogu proračuna Distrikta 17. i 21. listopada

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'