Svijet     | 25.03.2020. 16:39 |

Poljaci žele odlaganje predsjedničkih izbora zakazanih za maj

FENA Internet

VARŠAVA, 25. marta (FENA) - Skoro tri četvrtine Poljaka smatra da bi predsjednički izbori koji bi trebali biti održani 10. maja trebali biti odgođeni, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja objavljeno u srijedu, dok se Poljska bori protiv koronavirusa.

Vlada je zatvorila škole, pozorišta i kina i omogućuje ljudima da napuste svoje domove samo zbog prijeko potrebnih aktivnosti kako bi pokušali suzbiti širenje koronavirusa, prenio je Reuters.

Ali, premijer Mateusz Morawiecki rekao je u utorak da će se predsjednički izbori održati kada su i zakazani u zemlji od 38 miliona stanovnika, gdje je potvrđeno 957 slučajeva koronavirusa, a 13 osoba je umrlo od zaraze virusom.

Anketa javnog mnjenja, koju je objavila kompanija IBRIS, sugerisala je da se mnogi Poljaci protive toj odluci. Prema anketi koju je objavio list Rzeczpospolita, utvrđeno je da se više od 72 posto ispitanika protivi održavanju izbora zakazanih za 10. maja.

Oko 20 posto ispitanika smatra da bi održavanje izbora prema planu bilo prihvatljivo, a oko 48 posto onih koji podržavaju vladu ne protive se tome.

Opozicione ličnosti, pravnici i poljski komesar za ljudska prava pozvali su na odlaganje izbora zbog koronavirusa.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta