Bosna i Hercegovina     | 25.03.2020. 19:29 |

Štab civilne zaštite Zenica: Grad će osigurati medicinsku opremu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25.marta (FENA) -Sjednica Štaba civilne zaštite Grada Zenica kojom je predsjedavao komandant Štaba Fuad Kasumović održana je danas, te su donesene odluke vezano da daljnje ponašanje u vezi sa sutuacijom u Gradu Zenica i šire.

Tako je odlučeno da će Grad Zenica uputit dopis bankama koje posluju na području grada Zenica da invalidnine i penzije za osobe starije od 65 godina, da im se penzije dostave putem nadležnih pošti. Službi za higijenu i epidemiologiju Javne ustanove "Dom zdravlja" Zenica naloženo je da upraviteljima stambenih zgrada u Zenici pripreme Uputstvo o načinu dezinfekcije zajedničkih dijelova zgrade dok traje situacija s koronavirusom.

Također Javnom preduzeću "RTV Zenica" naloženo je da programski sadržaj prilagodi aktuelnom stanju u vezi s pandemijom uzrokovanom koronavirusom.  

Kako je navedeno u saopćenju Kriznog štaba građanima Zenice preporučeno je da izbjegavaju kretanje bez posebne potrebe, također preporučuje se da građani prijave osobe za koje imaju saznanja da ne poštuju mjeru kućne izolacije.

Navedeno je i da će Grad Zenica u skladu s preporukama Štaba civilne zaštite Grada Zenica osigurati nabavku specijalnih zaštitnih maski za potrebe zdravstvenih radnika u Zenici.

U saopćenju je navedeno i da će  Grad Zenica će u skladu s preporukama Štaba civilne zaštite Grada Zenica osigurati nabavku aparata i opreme za testiranje koronavirusa, kao i da će u skladu s preporukama Štaba civilne zaštite Grada Zenica osposobiti dio objekata u Omladinskom naselju Nemila za potrebe smještaja osoba za koja se ustanovi da su prekršili mjeru kućne izolacije. 

-U rad Štaba civilne zaštite Grada Zenica uključili smo nekoliko naših vrsnih ljekara, kako bi nam pomogli da odluke koje donosimo u cilju prevencije širenja zaraze koronavirusom za naše građane budu najbolje i najefikasnije. Ono što ću još jednom apelirati na građane je da poštuju donesene mjere i preporuke nadležnih u vezi s prevencijom širenja zaraze koronavirusom - kazao je po završetku sjednice komandant Štaba civilne zaštite Grada Zenica Fuad Kasumović.

Također je izrazio nezadovoljstvo radom i odnosom Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK prema Gradu Zenica, navodeći da taj štab do današnjeg dana nije Gradu Zenica unatoč upućenim zahtjevima Grada prema tom štabu, dostavio niti jednu informaciju o trenutnom stanju i poduzetim mjerama u borbi protiv korona virusa, saopćeno je. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Pet zeničkih biznisa dobilo podršku fonda Grada Zenica i USAID-ovog programa podrške

Podrška Grada Zenice obnovi i ovogodišnjoj organizaciji 26. sajma ZEPS

Katolički školski centar bio domaćin 1. susreta malih maturanata Grada Zenica

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu