Regija     | 25.03.2020. 18:35 |

Potvrđena prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj

FENA Agencije

ZAGREB, 25. ožujka (FENA) - U Hrvatskoj je potvrđena prva žrtva zaraze koronavirusom i 442 slučaja zaraze, izvijestio je u srijedu popodne Nacionalni stožer civilne zaštite.

Patološki nalaz ugostitelja iz Istre potvrdio je da je on prošloga tjedna umro od infekcije koronavirusom, javila je Hina.

U Hrvatskoj su 442 potvrđena slučaja zaraze, što je 24 više nego jutros, izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak te istaknuo da su 22 oboljele osobe izliječene.

Riječ je o porastu od 60 slučajeva u protekla 24 sata, no ne povećava se broj zaraženih od subote kada je bilo 78 novih slučajeva.

"Nakon toga se držimo ispod te brojke, što nam daje nade da će krivulja broja oboljelih biti više položena nego uspravna", istaknuo je.

Upitan za stanje u osječkoj bolnici i zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice, Capak je rekao da je u Osijeku županijski zavod za javno zdravstvo odredio posebnog epidemiologa koji će se trajno baviti situacijom u osječkoj bolnici.

No, smatra da nije riječ o tako velikom broju oboljelih liječnika da bi se u Osijeku ugrozio rad bolnice.

Osim toga, ističe, od 21. siječnja svaka je bolnica spremna na dodatne kapacitete za izolaciju oboljelih, a postoje i varijante da druge bolnice preuzmu pacijente iz bolnice u kojoj je došlo da takvog problema.

Capak je iznio i situaciju po županijama iz koje je vidljivo da je najviše oboljelih i dalje u Zagrebu gdje su evidentirana 202 pozitivna slučaja, slijede Istarska županija sa 37, Primorsko-goranska koja ima 34 slučaja. Najmanje oboljelih je u Vukovarsko-srijemskoj, Koprivničko-križevačkoj i Ličko-senjskoj županiji koje imaju po jednog evidentiranog bolesnika.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izvijestila je da se nije povećavao broj bolesnika na respiratoru, no stanje jednog od tih bolesnika je u pogoršanju.

Od jutros je osam novih pozitivnih bolesnika hospitalizirano u toj bolnici, a nekoliko osoba sa simptomima na promatranju koje čekaju rezultate testiranja.

Upitana za kombinaciju lijekova u kojoj je Sumamed, upozorila je da najprije treba ispitati može li Sumamed kod oboljelih inicijalno naškoditi.

"Nema potrebe da se ide iracionalno s tim lijekom jer nema dokaza. On ne može direktno djelovati na virus, ali ima i svojstvo da djeluje na imunološki sustav tako da smiruje upalu. Prva istraživanja pokazuju da virus prvih nekoliko dana utišava imunološki sustav i onemogućava ga da se bori. Stoga treba biti oprezan da u toj inicijalnoj fazi da Sumamed ne naškodi, a kasnije bi ga se eventualno moglo koristiti kad se upala razvije", pojasnila je Markotić.

Odgovorila je i na apel Hrvatske liječničke komore da se provodi više testiranja na koronavirus, te pozvala Komoru da predloži nove kriterije za testiranje.

"Ne može se dnevno testirati cijelu naciju, testira se sve više zdravstvenih djelatnika kao i sve osobe kod kojih postoji osnovana sumnja", istaknula je.

Naglasila je i da je Hrvatska kod uspostavljanja rane dijagnostike Hrvatska među prvima u Europi te da se u Švicarskoj na rezultat dijagnostike mora čekati tjedan dana, a u Hrvatskoj do 24 sata.

Vezano uz policijske službenike koji su udaljeni s dužnosti zbog nedoličnog ponašanja, voditelj stožera, potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović istaknuo je da policija radi u skladu sa zakonom.

"Policijski službenik mora svojim primjerom pokazati kako se poštuje zakon. Policija je institucija koja je najrigoroznija prema bilo kakvoj pojavi protupravnog ponašanja u svojim redovima, o čemu svjedoči broj disciplinskih postupaka koje je MUP pokrenuo i prije ove situacije", poručio je Božinović.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije