Regija     | 26.03.2020. 09:13 |

Pahor: Epidemija pod kontrolom, slažem se s davanjem ovlasti vojsci na granici

FENA Agencije

LJUBLJANA, 26. ožujka (FENA) - Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je u srijedu da je suglasan da se na južnu granicu pošalje vojska zbog opasnosti ilegalnih migracija, ali tek nakon što se za to osigura potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

 U sinoćnjem razgovoru za Slovensku televiziju Pahor je rekao da se slaže s aktivacijom 37. članka zakona o obrani koji je donesen u vrijeme masovne migrantske krize, a kojima vojska može dobiti policijske ovlasti u čuvanju granice, ali tek nakon što vlada za to osigura suglasnost zastupničkih skupina u parlamentu.

 "Jako je važno da bez obzira na izvanredne prilike očuvamo osjećaj za demokraciju i poštovanje demokratskih standarda jer se ni u ovoj situaciji ne mogu privremeno ukinuti demokratska pravila", kazao je Pahor, dodavši da su rezerve i različita mišljenja o aktivaciji vojske "legitimna", te da većinu u parlamentu valja argumentima uvjeriti da je taj potez potreban.

 Pahor smatra da Slovenija kontrolira epidemiju koronavirusa.

 Pahor će danas o tome i drugim pitanjima vezanim za epidemiju koronavirusa razgovarati s premijerom Janezom Janšom, te predsjednicima parlamenta i Državnog vijeća, a u razgovoru za RTV je rekao kako je uvjeren da se Slovenija i vlada dobro nose s epidemijom i njezinim ekonomskim posljedicama.

 "Pravodobno smo uveli radikalnije, dijelom  možda i prekomjerne restrikcije kako bismo smanjili krivulju rasta zaraženih i oboljelih. Iako ne znamo kad će epidemija dosegnuti vrhunac, mislim da uz oprezni optimizam možemo konstatirati da Slovenija danas kontrolira situaciju", kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Papa Franjo još pati od prehlade, ograničio govore u javnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo