Ekonomija     | 26.03.2020. 13:30 |

Jašarspahić: Dobro se osjećam, krizni štab privrednika nastavlja rad

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić, kome je na testiranju utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, dobrog je zdravstvenog stanja, trenutno se nalazi u kućnoj izolaciji i kaže da krizni štab privrednika nastavlja rad.

- Dobro se osjećam i trenutno ne mogu da kažem da imam neke izražene i ozbiljnije simptome – nemam povišenu temperaturu, niti otežano disanje. Tu i tamo pojavi se neki kašalj, ali ovo je i vrijeme  proljetnih alergija. Međutim, ono što je ključno, znao sam tačno vrijeme kada sam bio u direktnom bliskom kontaktu sa zaraženim, a zbog ostalih kontakta iz svog posla morao sam doći do saznanja da li sam pozitivan na koronavirus, zbog čega sam se i testirao - kazao je Jašarspahić Feni.  

Novim sojem koronavirusa zarazio se najvjerovatnije nakon kontakta sa direktorom firme "Igman" Konjic Đahidom Muratbegovićem, koji je također pozitivan na koronavirus.

- Od momenta kada samo saznali da je potvrđena zaraza koronavirusa našem kolegi, mi iz Privredne komore FBiH koji smo kontaktirali sa njim, povukli smo se u izolaciju i napravili ambijent da možemo nastaviti  funkcionisanje našeg, kako smo ga nazvali, kriznog štaba privrednika, svako iz svog doma i tako je od prošlog četvrtka, 19. marta – dodao je Jašarspahić.

Prema njegovim riječima, Vlada Federacije BiH i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva sada su, naravno, fokusirani na medicinski i epidemiološki aspekt pandemije koronavirusa, ali se ne smiju zanemariti ni dešavanja u privredi.

-  Zato insistiramo i u stalnom smo kontaktu putem naših kantonalnih privrednih komora, udruženja privrednika i direktno članica da bi prikupili informacije sa terena o teškoćama sa kojima se sada suočavaju privrednici.  Naš krizni štab privrednika je nastavio sa intenzivnim radom, a okupili smo različite, trenutno najugroženije sektora, ostavljajući prostor i svima drugima da nam se javljaju. Proći će i ova situacija sa koronavirusom i važno je da se ekonomija u BiH vrati na svoj kolosjek i dalje razvija – istakao je Jašarspahić.

Dodao je da posebnu pažnju treba posvetiti domaćim firmama koje se oko sebe prave ekonomsku aktivnost unutar države, te da ne treba zaboraviti kompanije koje su sada u ovim okolnostima krenule sa novim aktivnostima u proizvodnji zašitnih maski, opreme  isl.

- Mi u PKFBiH nismo donosioci odluka ali moramo biti kanal objedinjavanja informacija da bismo mogli krenuti dalje u pripremi scenarija kako se izvući krize i kad sve ovo prođe napraviti svojevrsni restart – dodao je predsjednik PKFBiH.

Jašarspahić je dodao da u ovoj situaciji ima veliku podršku porodice, prijatelja i privrednika.

-Jučer sam veći dio dana odgovarao na pozive i poruke. Svaka poruka sa podrškom je lična i nastojao sam odgovoriti svima pojedinačno.  Kada se u to udubite onda vidite koliko imate prijatelja, dobrih privrednika i firmi koje vas podržavaju i  koje cijene ono što radite. Kada sve ovo prođe, to su vrijednosti koje će ostati i mislim da će svi na određeni način doživjeti 'restart'  u odnosu prema životu, poslu i svemu ostalom, ne samo u BiH nego i svijetu – kazao je Jašarspahić Feni.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Privredna komora FBiH - Projekt za dobijanje žigova 'BH kvaliteta' i 'Izvorno domaće'

Mališević: Globalna nestabilnost se prelila i na BiH i usporila rast ekonomije

Pad poslovanja u metalskoj i elektroindustriji FBiH tokom 2023.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu