Bosna i Hercegovina     | 26.03.2020. 13:26 |

Novalić: Odobrena nabavka velike količine zaštitne opreme i testova (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas kako rekonstrukcija Federalnog štaba civilne zaštite nije bio politički potez nego tehnički kako bi štab bio efikasniji.

Dodao je da su u Štab dodati predstavnici bitnih institucija koje vode borbu protiv pandemije, a koji dosad nisu bili u njegovom sastavu, te da su u njemu su bili i ostali dopremijer FBiH, direktor Civilne zaštite i direktor Crvenog križa.

U vezi sa posljednjim odlukama o Federalnom štabu civilne zaštite, pojasnio je da će direktor Federalne uprave propisati način rada i rukovođenja Štabom civilne zaštite te da sjednice Federalnog štaba, na zahtjev načelnika Federalnog štaba, obavezno saziva i njima predsjedava komandant Federalnog štaba.

Premijer Novalić je naglasio da je Vlada Federacije BiH kasno sinoć dala saglasnost Federalnom štabu civilne zaštite za nabavku velike količine zaštitne opreme i testova za detekciju, i to: 500.000 zaštitnih maski, 4.000 komada dezinfikcionih sredstava, 500.000 zaštitnih rukavica, 5.000 zaštitnih odijela, 3.500 zaštitnih naočala i 170.000 testova za detekciju nCov-2019 all in one test/kit/RNA.

Novalić je istakao da je mjere koje je Federacija BiH uvela na suzbijanju širenja koronavirusa pohvalio i predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije, te je  zamolio građane da ih se i dalje pridržavaju.

- Vlada FBiH je dala saglasnost za otpočinjanje pregovora sa Svjetskom bankom za sredstva koja trebaju biti iskorištena za preveniranje koronavirusa. Sredstva će, nakon što budu obavljeni pregovori i sa MMF-om, služiti za preveniranje zdravstvenog i ekonomskog aspekta krize - rekao je Novalić.

Naglasio je da je zakupcima federalnih prostora za mart snižena zakupnina za 50 posto, a ako kriza potraje moguće je da bude potpuno ukinuta te je pozvao kantone i općine da učine isto.

Novalić je naglasio da Vlada intenzivno radi na ekonomskim modelima i u kontaktu je sa svim socijalnim partnerima, ali da neće biti zabrane otpuštanja radnika jer je to nemoguće na slobodnom tržištu.

- Svi koji budu otpušteni će biti zbrinuti i imat će primanja. Zaključno s jučerašnjim danom u martu su otpuštena 3.543 radnika ali očekujemo da će biti više i osigurali smo sredstva za njihovo zbrinjavanje - kazao je Novalić.

Naveo je da nema nestašice životnih namirnica, ali da je prisutna povećana potražnja za njima.

- Ima sasvim dovoljno rezervi, a i tržni centri imaju robe na zalihama za vrlo dug period - poručio je federalni premijer.

Pogledajte http://fena.ba/video/4190

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1cyMAjXkVCA1oZSwIsFgfvbkAktdt0MWU?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sud BiH potvrdio - otpremljena drugostepena presuda u predmetu Fadil Novalić i drugi

Potvrđena osuđujuća presuda Novaliću, Solaku i Hodžiću

Krišto: Budućnost naše regije ovisi primarno o našoj spremnosti da nastavimo suradnju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo