Bosna i Hercegovina     | 26.03.2020. 14:25 |

TV škola i online nastava na području USK funkcionišu bez većih problema

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 26. marta (FENA) - Uspostavljeni projekti TV škole i online nastave na području Unsko-sanskog kantona (USK) odvijaju se redovito i bez većih problema - potvrđeno je iz Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

-Zaista smo uspješno uspostavili sistem učenja na daljinu. Prije tri dana počeli smo s online nastavom za sve srednje škole i za sada nema tehničkih problema, koje smo možda i očekivali. Isto smo uspjeli i za učenike osnovnih škola od šestog do devetog razreda, s tim da smo do sada tu obuhvatili oko 70 posto svih osnovnoškolskih ustanova na kantonu - rekla je Albijana Trnavci iz Ministarstva obrazovanja USK.

Nastava za osnovce od prvog do petog razreda realizira se u okviru projekta TV škola posredstvom programa Radio-televizije Unsko-sanskog kantona, a svi učesnici ovog procesa ističu je izuzetno uspješnom.

Uz pomoć BH Telecoma pokušava se osigurati dostupnost internetu i za one učenike koji za to trenutno nemaju mogućnosti.

-Nažalost, postoji određeni broj učenika bez pristupa internet mreži, što ćemo uz pomoć BH Telecoma riješiti u najkraćem mogućem vremenskom periodu. Ovaj operater se stavio na raspolaganje i omogućit će besplatan internet svoj djeci za vrijeme ovih vanrednih okolnosti. Na taj način će svi učenici vrlo brzo biti uključeni u trenutni proces učenja na daljinu - istakla je Trnavci.

Resorno ministarstvo dalo je i saglasnost Univerzitetu u Bihaću za uspostavu online nastave, koja se na nekim fakultetima već uspješno odvija, dok studenti i njihovi profesori koriste i različite aplikacije u svrhu efikasne realizacije nastavnog procesa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Isak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona o jačanju saradnje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu