Svijet     | 26.03.2020. 15:59 |

Francuska izvela prvu evakuaciju vozom pacijenata oboljelih od koronavirusa

FENA Internet

STRASBOURG, 26. marta (FENA) - Francuska je u četvrtak izvela prvu evakuaciju vozom pacijenata oboljelih od koronavirusa s najteže pogođenog istoka zemlje, koji je registrovao više od 1.300 smrtnih slučajeva u bolnicama u brzo širućoj epidemiji.

Posebno adaptirani superbrzi voz TGV, koji u normalnim vremenima prevozi putnike između najvećih francusklh gradova i ostalih evropskih prijestonica, evakuirao je 20 pacijenata iz regije Alzas na granici s Njemačkom i Švicarskom kako bi pomogao u rasterećenju prenapregnutih kapaciteta iz te regije, saopćili su zvaničnici.

Pacijenti bi trebali biti prebačeni u bolnice u regiji Pays de la Loire duž zapadne atlanske obale Francuske.

Predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je posjetio istočni grad Mulhouse, klaster zaraze, gdje je vojska postavila poljsku bolnicu kako bi olakšala tereta ostale bolnice.

On je, objavljujući taj put, saopćio da će francuska vojska također početi pomagati javne službe preopterećene epidemijom.

- Kompletna nacija je mobilizirana u borbi protiv bolesti - izjavio je Macron dok je navlačio masku na lice, istovremeno obećavajući veća ulaganja u bolnice.

U današnjoj evakuaciji vozom TGV, prvoj u Evropi, dva vagona su pretvorena u jedinice intenzivne njege koje mogu primiti po četvero pacijenata i po šestero članova medicinskog osoblja.

Francuska ima više od 11.500 pacijenata od koronavirusa u bolnicama, od kojih je više od 2.800 u jedinicama intenzivne njege.

Francuska nacionalna agencija za javno zdravstvo, Sante Publique France, danas je procijenila da su najmanje 40.000 novih slučajeva COVID-19 dijagnosticirali liječnici opće prakse u prošloj sedmici, skoro dvostruko više od od 25.000 ljudi koji su zvanično testirani pozitivno, od kojih većina u bolnicama, od početka epidemije.

Većina slučajeva registrovana je u široj regiji Pariza, na istoku zemlje, i u Pays de la Loire.

Čelnik agencije, Jerome Salomon, danas je upozorio da će "kriza biti duga, a predstojeći dani bit će posebno teški".

Očekuje se da vlada uskoro objavi produženje prvobitnog 15-dnevnog perioda kućne izolacije koji je stupio na snagu 17. marta u nastojanju da se zaustavi širenje virusa, prenosi AFP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'