Svijet     | 26.03.2020. 17:14 |

Turska spasila 189 migranata u tri dana kod egejske obale

FENA Internet

ISTANBUL, 26. marta (FENA) - Turska obalna straža spasila je najmanje 189 ilegalnih imigranata u šest odvojenih incidenata kod turske egejske obale, objavila je obalna straža na svom websiteu tokom protekla tri dana.

Pet incidenata desilo se kada su timovi grčke obalne straže naredili brodicama s migrantima koji su se kretali prema nekolicini grčkih otoka da krenu nazad prema Turskoj preko Egejskog mora, navodi se u objavama.

U jednom incidentu, 31 migrant je spašen kod oblasti Datca u jugozapadnoj pokrajini Mugla nakon što ih je grčka obalna straža smjestila u čamac za spasavanje kod otoka Simi i ostavila ih da plutaju na moru.

U još jednom incidentu koji se desio kod zapadne pokrajine Izmir, turski timovi spasili su 29 izbjeglica u tri trošna čamca koje su međusobno povezali timovi grčke obalne straže.

Turska obalna straža također je spasila 24 migranta kod Izmira nakon što je njihov onesposboljeni čamac plutao morem zbog kvara na motoru.

Egejsko more svojevremeno je bila glavna ruta za migrante koji pokušavaju da uđu u Evropu preko Turske. Sporazum je postignut između Ankare i Evropske unije u martu 2016. o suzbijanju priliva ilegalne imigracije.

U okviru sporazuma, turske vlasti su zaustavile ukupno 60.802 ilegalna imigranta da se domognu Grčke preko Turske, sudeći po brojkama koje je objavila turska obalna straža.

Turska vlada ipak je u prošlom mjesecu odlučila da dopusti izbjeglicama da pređu Egejsko more u pravcu Grčke i saopćila je kako se neće više nositi s bremenom od više od 3,7 miliona izbjeglica u zemlji.

Kasnije je, međutim, nakon naređenja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, obalna straža objavila da je more zatvoreno za sve rute.

Od početka ove godine, Turska obalna straža saopćila je da je ukupno 8.836 migranata spašeno ili uhapšeno na Egejskom moru na njihovom putu prema grčkim otocima, što je rast s 4.261 ljudi u 2019. godini, prenosi Xinhua.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo