Bosna i Hercegovina     | 26.03.2020. 17:21 |

Evropska unija osigurala dva miliona eura za medicinske potrebe u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler i rezidentna predstavnica Razvojnog  programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Steliana Nedera potpisali su paket finansijske pomoći u vrijednosti od dva miliona eura za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na COVID-19. Finansijski paket je namijenjen kupnji 80 respiratora, kompleta za testiranje i osobne zaštitne opreme.

 Ambasador Sattler je izjavio da Bosna i Hercegovina ima velike potrebe u borbi protiv koronavirusa.

-Moja današnja poruka je Evropska unija i ja kao njen ambasador u BiH, spremni smo pomoći Bosni i Hercegovini. Naša primarna brigra je zdravlje građana. Ali isto tako pomno pratimo i posljedice po ekonomiju. Moraju se spasiti i životi i poslovi građana. U toku je nabavka respiratora, ali isto tako i hiljade setova testova i zaštitne opreme -kazao je Sattler.

 Ovo je prvi dio pomoći EU, a drugi dio u iznosu od pet miliona eura će uskoro uslijediti. Time će ukupna pomoć EU za hitne potrebe zemlje iznositi sedam miliona eura, a njome će se omogućiti nabavka respiratora, setova za testiranje i znatnih količina lične zaštitne opreme. 

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica  UNDP-a u BiH je izjavila da se UNDP  kao dio Tima UN-a u BiH i u bliskoj saradnji s WHO brzo uključio u pružanje različitih tipova podrške partnerima iz BiH u okviru odgovora na pandemiju COVID-19.

-Današnjim potpisivanjem sporazuma vrijednog dva miliona eura još jednom potvrđujemo snažno partnerstvo UNDP-a, EU i domaćih vlasti u odgovoru na krizu koju je izazvao korona virus. Mnogo toga možemo učiniti zajedno, kao što smo pokazali tokom i nakon poplava 2014. godine - kazala je Nedera.

U ovom trenutku, UNDP radi na nabavci najneophodnije medicinske opreme i materijala, u skladu s najvažnijim prioritetom: testiranjem i tretmanom osoba zaraženih korona virusom, te osiguranjem uslova za siguran i nesmetan rad medicinskih radnika i drugih nadležnih službi širom Bosne i Hercegovine.

 Pored hitne pomoći za medicinske potrebe, EU će usmjeriti više od 70 miliona eura kako bi se pomoglo  najugroženijim biznisima, uključujući kompanije koje rade u sektorima turizma i prevoza.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo