Svijet     | 26.03.2020. 18:12 |

Evropska unija u aprilu uspostavlja novu vojnu misiju u Mediteranu

FENA Internet

BRISEL, 26. marta (FENA) - Evropska unija će u aprilu uspostaviti novu mediteransku mornaričku i zračnu misiju kako bi zaustavila dopremanje oružja za zaraćene frakcije u Libiji, rekli su u četvrtak diplomate iz Evropske unije, a Grčka je pristala prihvatiti sve migrante spašene na moru.

Odluka, čije je donošenje odgađano zbog neslaganja oko pitanja migranata, praćena je upozorenjima šefa EU za vanjske poslove Josepa Borrela da će EU riskirati da postane irelevantna ako ne uspije djelovati, potencijalno ostavljajući sudbinu Libije Turskoj i Rusiji, prenio je Reuters.

- Grčka je dozvolila iskrcavanje spašenih migranata u svojim lukama - rekao je zvaničnik iz EU koji je uključen u pregovore, dodajući da su se druge vlade EU složile da pomognu u pokrivanju lučkih troškova dovođenja spašenih migranata na obalu kako bi se izbjegao veći finansijski pritisak na Atinu.

Nova misija, nazvana Irini, zamijenit će trenutnu vojnu misiju EU-a, poznatu pod nazivom Operacija Sophia, koja je prestala slati vojne brodove prije godinu dana nakon što je Italija, suočena s antiimigrantskim kritikama, izjavila kako više neće dozovljavati ulaz migrantima spašenim na moru.

Svake godine na stotine hiljada migranata iz Sjeverne Afrike pokušava preći u Evropu, a na hiljade umiru na moru. Brodovi EU su vezani međunarodnim zakonima da spase one u nevolji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Evropska unija ističe obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka,

Evropska unija će uspostaviti radnu grupu za praćenje pokušaja stranog uticaja na evropske izbore u junu

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana