Bosna i Hercegovina     | 27.03.2020. 09:40 |

Studenti Tehničkog fakulteta u Bihaću 3D printerom izrađuju zaštitne vizir maske

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 27. marta (FENA) - Studenti Tehničkog fakulteta u Bihaću, te njihovi asistenti i profesori počeli su s izradom zaštitnih vizir maski za zdravstvene radnike u Unsko-sanskom kantonu (USK). Prve vizir maske 3D printerom izradili su Bužimljani Hasan Talić i Dženan Bajrić, a njihov primjer već slijede i mladi ljudi iz Cazina, Velike Kladuše i Bihaća.

-Vizir maske su posebne jer su prva linija zaštite medicinskog osoblja, koje je u direktnom kontaktu sa zaraženim osobama i zato smatramo da su u ovom momentu najpotrebnije Kantonalnoj bolnici 'Dr. Irfan Ljubijankić'. Tako smo njima zasad dostavili deset maski, te po pet domovima zdravlja u Bužimu i Bosanskoj Krupi - rekao je apsolvent Tehničkog fakulteta u Bihaću Dženan Bajrić.

Asistent na bihaćkom Tehničkom fakultetu Hasan Talić istakao je da su problem s nabavkom repromaterijala riješili uz pomoć kolega iz sarajevske firme "CPGdesign".

-Bilo bi jako teško ovo realizirati, da nam ne pomažu kolege iz Sarajeva. Uspjeli smo i unaprijediti izradu, tako da nam sada za jednu vizir masku treba maksimalno tri do četiri sata - kazao je Talić.

Fakultetski profesori naglasili su kako su u ovaj projekt uključeni sadašnji i bivši studenti, ali i nastavno osoblje. Najavljeno je i da će se preko Tekstilnog odsjeka krenuti sa šivanjem običnih zaštitnih maski, te da će sve aktivnosti financijski podržati kantonalna vlada.

-U izradu vizir maski uključeni su studenti, asistenti i profesori, a imamo najavu da će nas podržati i Vlada USK. Pozvali smo i studente Tekstilnog odsjeka da nam pomognu u šivanju običnih zaštitnih maski, koje bismo ustupili migrantima i izbjeglicama - kaže dekan Tehničkog fakulteta u Bihaću Atif Hodžić.

Sve ove aktivnosti posebno su pohvalili doktori i medicinski radnici iz Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić".

-Osim što je ovo prva linija zaštite medicinskog osoblja, smanjuje se i mogućnost kontaminacije ionako deficitarnih ostalih zaštitnih sredstava. Sve pohvale i veliko hvala Tehničkom fakultetu i svim ljudima, koji učestvuju u izradi - rekao je predsjednik Sindikata ljekara i stomatologa USK Amir Rekić.

Već ranije s proizvodnjom običnih zaštitnih maski na području Unsko-sanskog kantona počeli su velikokladuški Saniteks i Tera Nova iz Bihaća, kao i još nekoliko manjih preduzeća.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Isak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona o jačanju saradnje

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo