Ekonomija     | 27.03.2020. 11:26 |

VTK BiH - Aktuelna situacija i prometna ograničenja u Sloveniji

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Vanjskotrgovinska komora BiH objavila je informaciju namijenjenu prijevoznicima o aktuelnoj situaciji, te prometnim zabranama i ograničenjima u Republici Sloveniji i susjednim državama s obzirom da je pandemija koronavirusa uticala na odvijanje prometa u cijeloj Evropi.

Navodi se da je Vlada Republike Slovenije donijela Uredbu o privremenoj zabrani obavljanja periodičnih tehničkih pregleda i drugih postupaka vezanih za registraciju motornih vozila i rad u tahografskim radionicama u Sloveniji, a obavljanje tehničkih pregleda i drugih postupa privremeno je zabranjeno do 16. aprila ove godine. Stoga će se važnost takvih potvrda, uključujući osiguranje motornih vozila i ADR potvrde za prijevoz opasnih tereta, produžiti do 16. maja.

Uredba o privremenoj zabrani prodaje roba i usluga potrošačima u autoškolama i zavodima za obuku vozača u Republici Sloveniji zabranjuje obuku vozača polaznika, dodatnu obuku vozača učenika, osposobljavanje za sigurnu vožnju i obuku za pružatelje usluga vozača i obuku sigurne vožnje. Kao rezultat toga, važenje vozačkih dozvola produžava se do 16. maja ove godine.

Kada je riječ o opštim uslovima i graničnim prelazima iz Italije, navodi se da su otvoreni granični prijelazi -  Vrtojba, Fernetiči, Škofije i Krvavi Potok. Ovi granični prijelazi otvoreni su 24 sata dnevno, osim Krvavi Potok koji je otvoren od 5.00 do 23.00.

Ulazak na teritorij Republike Slovenije iz Italije dozvoljen je za građane Slovenije, pojedince koji nisu slovenski državljani ili nemaju prijavljeno stalno ili privremeno prebivalište u Republici Sloveniji, ako podnesu dokaz na slovenskom, engleskom ili italijanskom jeziku, ne starije od tri dana, o završetku medicinskog testa koji potvrđuje odsutnost SARS-CoV-2 (COVID-19).

Ako pojedinac nema takav dokaz, dozvoljen je ulazak u Sloveniju samo ako je njegova tjelesna temperatura niža od 37,5 ° C i nema jasnih znakova infekcije gornjih dišnih puteva (kašalj, kihanje, kratkoća daha).

U informaciji  VTK BiH se dodaje da je obustavljen cestovni teretni prijevoz iz Italije u Sloveniju, osim prijevoza poštanskih pošiljaka, lijekova, zaštitne opreme i medicinskih sredstava, kao i humanitarne pomoći. Izuzeta su teretna vozila (teretni prijevoz) čije je krajnje odredište Republika Slovenija.

Napominje se da se na temelju sporazuma s različitim susjednim zemljama, cestovni teretni prijevoz provodi u organiziranim konvojima, u suradnji s policijom i uz pomoć službe za provjeru cestarine DARS.

Kada je riječ o uslovima koji se odnose na ulazak u Sloveniju iz Austrije navedeno je 13 ulaznih mjesta -  Gornja Radgona, Kuzma, Holmec, Karavanke, Jurij, Vič, Ljubelj, Trate, Radlje, Gederovci, Šentilj (autocesta), Šentilj (autocesta) i Korensko. Promet putničkim vozovima nije dopušten.  

Ulazak iz Austrije dozvoljen je  slovenskim državljanima, sa privremenim ili stalnim prebivalištem u Sloveniji, strancima – ako predoče dokaz, ne stariji od tri dana, da su bili negativni na SARS-CoV-2, ili strancima s tjelesnom temperaturom nižom od  37,5 ° C bez jasnih znakova infekcije gornjih dišnih puteva.

Pravilnik se ne odnosi na one koji posjeduju zemlju s obje strane državne granice koji obavljaju poljoprivredne poslove, prekogranične radne migrante, teretni prijevoz, putnike hitnih i hitnih vozila, te za tranzit u organiziranim humanitarnim konvojima, navodi se u informaciji Vanjskotrgovinske komore BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana