Ekonomija     | 27.03.2020. 13:07 |

Košarac: Osigurati uslove za transport poljoprivrednih proizvoda i sirovina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je da Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH, kao upravna organizacija resornog Ministarstva, u koordinaciji s Upravom za indirektno oporezivanje BiH, omogući nesmetan transport robe za koje je potrebna ''D'' dozvola preko graničnih prijelaza, koji su Odlukom Vijeća ministara BiH određeni za prijevoz robe u drumskom saobraćaju u tranzitu kroz BiH.

Navedenu inicijativu ministar Košarac uputio je uvažavajući preporuke i mjere entitetskih vlada i ministarstava nadležnih za poljoprivredu, koje se tiču transporta robe u novonastalim okolnostima usljed epidemije koronavirusa.

- U koordinaciji s vladama Republike Srpske i Federacije BiH, procijenili smo da je neophodno definisati granične prijelaze za transport robe za koje je potrebna 'D' dozvola. Riječ je o sadnom materijalu, đubrivima i drugim sirovinama potrebnim za predstojeću proljetnu sjetvu – kazao je ministar Košarac.

Moramo, istaknuo je on, ubrzati procedure za transport ovih roba kako bismo domaćim poljoprivrednicima pravovremeno obezbijedili uslove da mogu zasijati rekordne površine, jer snabdijevenost tržišta prehrambenim proizvodima ne smije biti dovedena u pitanje.

On je napomenuo da se na listi vitalnih proizvoda koji će imati olakšan promet između zemalja CEFTA-e, između ostalog, nalaze đubriva, sjemena i sadni materijal.

- U koordinaciji s nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti, predložili smo Sekretarijatu CEFTA-e listu vitalnih proizvoda na koju smo uvrstili osnovne životne namirnice, lijekove i medicinska sredstva, ali i veterinarske lijekove i preparate,  đubriva, sjemena i sadni materijal, kao i hranu za životinje – naveo je ministar Košarac.

On je ranije od Ureda za veterinarstvo BiH zatražio 24-satno radno vrijeme inspektora na definisanim graničnim prijelazima, kako bi se omogućio nesmetan transport robe.

- Naš zadatak je da u kontinuitetu preduzimamo mjere koje će ublažiti negativne efekte epidemije koronavirusa na domaću privredu -  istaknuo je ministar Košarac.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH je na šestoj vanrednoj sjednici 24. marta, donijelo odluku kojom se određuju granični prijelazi između BiH i Hrvatske, Srbije i Crne Gore za prijevoz robe u drumskom saobraćaju u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu.

U skladu sa navedenom odlukom, granični prijelazi Bijača, Gradiška, Šamac, Neum 1 i Neum 2 utvrđeni su za transport robe između BiH i Hrvatske, dok su granični prijelazi Rača i Klobuk utvrđeni za transport robe između BiH i Srbije, odnosno BiH i Crne Gore – saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Košarac: Nismo raspravljali o Zakonu o Sudu BiH jer tekst zakona još nije usaglašen

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo