Bosna i Hercegovina     | 27.03.2020. 14:17 |

Ajdinović: Izdato 17.680 rješenja o stavljanju putnika u izolaciju (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Do sada je u Federaciji Bosne i Hercegovine izdato 17.680 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor odnosno mjere izolacije u trajanju od 14 dana, potvrdio je danas direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Kako je istaknuo, 86 federalnih inspektora u tri smjene 24 sata vrše kontrolu na 15 graničnih prijelaza i na Međunarodnom aerodromu Sarajevu koji će ostati otvoren do 30. marta.

Ajdinović je pojasnio da se informacije o stavljanju pod mjere izolacije dostavljaju svim kantonalnim institucijama, ali i institucijama u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu ukoliko su osobe koje su ušle u BiH ušle preko Federacije BiH, a imaju prebivalište u RS-u ili Brčko Distriktu.

- Tako su RS-u dostavljeni podaci za 1.829 osoba, dok su Brčko Distriktu dostavljeni podaci za 164 osobe. Ta kontinuirana razmjena podataka pokazuje da država ima pravi odgovor na izricanje i kontrolu mjera izolacije, a niti jedna osoba od ovih 17.680 nije na listi kod kojih je potvrđen virus Covid-19 - kazao je Ajdinović.

Potvrdio je i to da je, na ovim graničnim prijelazima koje kontroliraju federalni inspektori, evidentiran sve manji broj ulazaka.

Naglasio je da to pokazuje i koliko je organiziran rad Granične policije Bosne i Hercegovine, Federalne uprave za inspekcijske poslove te ostalih institucija.

Iznio je i podatak da će za 58 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci, a nekoliko bh. građana javilo se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove u vezi sa objavljenim spiskom prijavljujući kršenja mjera izolacije.

Podsjetio je da je pojašnjena naredba o kretanju maloljetnika te je dozvoljeno roditeljima djece s posebnim potrebama da 15 minuta mogu izaći iz kuće u krugu od 100 metara od mjesta prebivališta te je kazao da sumnja da će iko izreći kazne za roditelje, ali je jasno naglasio da se to odnosi samo na tu djecu.

Odbacio je tvrdnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o kašnjenju reakcija u Federaciji BiH u odgovoru na širenje novog koronavirusa Covid-19 u odnosu na Republiku Srpsku nazivajući ih političkim te je potvrdio da su federalne institucije donijele set mjera još prije dva mjeseca.

Pogledajte http://fena.ba/video/4202

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ZVFhdjX1Ay8ZFpTM0DYke5YBb0uBims1?usp=sharing

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!