Bosna i Hercegovina     | 27.03.2020. 14:29 |

U RS se vratila tri od devet učenika s razmjene u inozemstvu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 27.marta (FENA) - Svi učenici srednjih škola, koji se u programu razmjene učenika nalaze u inozemstvu, osjećaju dobro, a onima, koji su izrazili želju, omogućeno je da se bezbjedno vrate u RS, saopćeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS).

Po podacima kojima raspolaže taj resor Vlade RS, za tri učenika, od ukupno 11 koliko je bilo na razmjeni, obezbjeđen je siguran povratak u RS.

U saradnji s entitetskim Ministarstvom za evropske integracije i regionalnu saradnju, uspostavljena je komunikacija s roditeljima ostalih učenika i postignut dogovor o njihovom ostanku u Sjedinjenim Američkim državama do isteka programa. Od predstavnika Američkog savjeta (American Council) dobijena se uvjerenja da su djeca sigurna, te da o njima brine američka Vlada.

U saopćenju iz resornog ministarstva se dodaje, da po podacima koje su dostavile srednje škole u RS, ukupan broj učenika koji se u školskoj 2019/2020. godini nalazio na razmjeni sa drugim državama je 11, od toga je devet učenika iz Banje Luke te po jedan učenik iz Rudog i Bijeljine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

BiH - Broj učenika u osnovnim školama u 2023/2024. manji za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana