Ekonomija     | 27.03.2020. 15:00 |

Grubeša: Politički potez da se zaustavi usvajanje Proračuna za 2020. godinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša uputio je komentar „na prozivanja ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu zbog predlaganja i usvajanja Zakona o proračunu institucija BiH za 2020. godinu na sjednici Vijeća ministara BiH 24. marta“.

- Ne znam čemu prozivanja, očito razlozi nisu postojali 5. marta kada predsjedatelj Vijeća ministara BiH nije glasao za Odluku o privremenom financiranju, jer je želio da se usvoji Proračun. Samo 19 dana ranije kada je jednako bila pandemija i cijeli svijet je pričao o tom virusu zbog kojeg je i tada čak Italija „pala na koljena“, Tegeltija je promijenio mišljenje.  E što mu je sada sporno sa Proračunom za 2020. - navodi se u Grubešinom komentaru, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Dodaje se da bi se „iz njegove izjave moglo zaključiti da mu ne odgovaraju pozicije na kojima su institucije predvidjele određene sume novca“.

- Ako se ne varam, već je bio ministar finacija, pa ne mogu reći da se ovdje radi o neznanju, jer se podrazumijeva da zna da se po zakonu Proračun za 2020. godinu pravio prethodne godine u kolovozu. I da tada, za razliku od vremena u kojem je on promijenio mišljenje, stvarno nije bilo riječi o pandemiji - navodi se u Grubešinom komentaru.

Napominje se da se Proračun pravi temeljem Dokumenta okvirnog proračuna koji se pravi za tri godine, a predstavlja preliminarni nacrt proračuna za narednu godinu, što je isto propisano zakonom. Jasno je da Proračun za 2020. godinu planiran i završen 2019. godine.

Grubeša navodi da Ministarstvo financija ima zakonsku obavezu da predlaže proračun, „pa to što je vanredno stanje nije opravdanje predsjedatelju da se krši zakon, nego je bitnije da se svi ponašamo društveno prihvatljivo i da poštujemo zakone“.

- Ako se traži da poštujemo policijski sat treba poštovati i Zakon o financiranju instituacija BiH. Ili sve ili ništa, ne može se birati koji ćemo propis poštivati. Nije ovdje samo pitanje postupanja sukladno zakonu, a da ne bude zabune, tu mislim na zakonito postupanje svog kolege Vjekoslava Bevande, jer postupanje predsjedatelja u ovoj situaciji bih ocijenio u najmanju ruku – nezrelim – navodi Grubeša.

Dodaje da, kada već priča o problemu coronavirusa, „kako predsjedatelj nije razmislio da je bolje da imamo puna planirana sredstva na raspolaganju, pa da se ona mogu restruktuirati na stavku na koju je to nužno, nego da imamo četvrtinu tih sredstava na raspolaganju sukladno Odluci o privremenom financiranju“.

- Ili je predsjedavajućem sasvim u redu da institucije životare dok ne prođe virus, pa bismo onda predložili isti proračun, kao što i premijer Novalić kaže da ćemo o ekonomiji pričati kada prođe pandemija. Stručnjaci iz ove oblasti rade ovaj dokument mjesecima. Da bismo ga i izmijenili da treba, a ne treba, morali bismo odvojiti još vremena za to.

Sve ukazuje na to da je ovo čisti politički potez da se zaustavi usvajanje Proračuna za 2020. godinu, da institucije ne rade normalno još neko vrijeme, ni za vrijeme pandemije, a ni poslije, koja se sramno skriva iza pustih izjava o potrebi borbe protiv coronavirusa – navodi se u Grubešinom komentaru, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.  

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Amidžić i Tegeltija o prioritetima UIO: Novi stručni kadrovi i bolja tehnička opremljenost

Krišto i Tegeltija razgovarali o radu Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Tegeltija: Nisu odobrena dodatna sredstva, pitanje nabavke zgrade UIO se politizuje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo