Svijet     | 27.03.2020. 15:44 |

Xi i Trump razgovarali o antiepidemijskoj saradnji i bilateralnim odnosima

FENA Internet

PEKING, 27. marta (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping u petak je razgovarao telefonom s američkim kolegom Donaldom Trumpom o antiepidemijskoj saradnji i bilateralnim odnosima.

Xi je naglasio da Kina dijeli informacije o Covidu-19 na otvoren, transparentan i odgovoran način sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i drugim zemljama uključujući SAD, od početka epidemije, prenijela je Xinhua.

Kina, rekao je, nije gubila vrijeme u objavljivanju podataka kao što je gensko sekvencioniranje virusa, a također dijeli svoja iskustva o prevenciji i liječenju Covid-19 pacijenata, pruža podršku i pomoć zemljama kojima je to potrebno.

Dodao je da će Kina to nastaviti raditi s međunarodnom zajednicom kako bi pobijedila pandemiju.

Epidemije ne priznaju nikakve nacionalne granice ili rase i zajednički su neprijatelj čovječanstva, napomenuo je predsjednik i dodao da samo kolektivnim odgovorom međunarodna zajednica može pobijediti.

-Zajedničkim naporima svih strana, vanredni samit lidera G20 o Covidu-19 u četvrtak je postigao konsenzus oko mnogih pitanja i imao je pozitivne rezultate - rekao je Xi, izrazivši nadu da će sve strane ojačati koordinaciju i saradnju te uložiti energiju na jačanju međunarodne antiepidemiološke saradnje i stabilizaciji globalne ekonomije.

Kina je, dodao je, voljna da sarađuje sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama kako bi i dalje podržavala SZO, poboljšala razmjenu informacija i iskustava o prevenciji i kontroli epidemija, ubrzala saradnju u naučnim istraživanjima i poboljšala globalno upravljanje zdravstvenim sistemima.

Trump je kazao da je pažljivo slušao Xijev govor na vanrednom samitu lidera G20 o Covid-19, te da cijeni Xijeve stavove i prijedloge zajedno s ostalim čelnicima.

Trump je do u detalje pitao Xija o mjerama koje je Kina uvela protiv epidemije, rekavši da se obje zemlje suočavaju s izazovom koronavirusa, i raduje se što vidi pozitivan napredak koji je Kina ostvarila u suzbijanju bolesti.

Naglašavajući kako se od Kine ima puno toga naučiti, rekao je da će uložiti lične napore kako bi Sjedinjene Države i Kina bile fokusirane na saradnju u borbi protiv Covida-19.

Sjedinjene Države, dodao je, zahvalne su Kini na pružanju medicinskog materijala za borbu protiv epidemije i promovisanju bilateralnih razmjena medicinske i zdravstvene zaštite, uključujući saradnju u istraživanju i razvoju učinkovitih lijekova protiv ove bolesti.

Trump je rekao da je na društvenim mrežama javno dao do znanja da američki narod jako poštuje i voli kineski narod i da su kineski studenti od velikog značaja za američki obrazovni sistem, navodi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Biden i Xi razgovarali o Tajvanu, vještačkoj inteligenciji i sigurnosnim pitanjima

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'