Stranačke aktivnosti     | 27.03.2020. 18:28 |

Saopćenje za javnost Foruma mladih SDPBiH Sarajevo

FENA Saopćenje

Forum mladih SDPBiH Sarajevo: Studenti u vrijeme pandemije na ulicama zahvaljujući Kriznom štabu FBiH!

Kako je već poznato javnosti jučer je donesena naredba Kriznog štaba FBiH, da se studenti iz sarajevskog Studentskog doma Bjelave isele, te da u tom domu budu smješteni državljani/ke Bosne i Hercegovine koji će doći iz Rima.

U ovoj naredbi ne bi bilo ništa sporno da se provela pravovremeno, te da se studentima iz ovog doma prethodno obezbijedio alternativni smještaj. Međutim, kako mediji javljaju Uprava JU Studentski centar Sarajevo je na svojoj Facebook stranici dan prije obavijestila studente o odluci Kriznog štaba, koja je donesena istog dana, a to je da će se navedeni dom pretvoriti u izolatorij.

S jedne strane Krizni štabovi diljem Bosne i Hercegovine apeluju da je samoizolacija u ovim uslovima jedino rješenje smanjenja pandemije, a s druge, Krizni štab FBiH donosi odluke o preseljavanju studenata kojima se uzrokuje masovni socijalni kontakt, povećan rizik zaraze te kojima su studenti nužno osuđeni na nepoštivanje preventivnih mjera samoizolacije.

Ovim putem Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH apeluje na članove Kriznog štaba FBiH, ali i članove drugih Kriznih štabova, da ne donose ishitrene odluke slične ovoj koje će, u već neobuzdanoj situaciji širenja pandemije, donijeti veću štetu a samim time u ovom slučaju ugroziti zdravlje kako građana tako i studenata.

U medijima je i prenesena informacija o tome da je Studentski dom u Nedžarićima prazan od 16. marta 2020. godine, a da će se period pandemije SARS-COVID-19 virusa iskoristiti za krečenje doma.

Shodno navedenome smatramo da je ova odluka Kriznog štaba potpuno besmislena, te da je mnogo bolja opcija bila ustupiti smještaj stranim državljanima u druge prazne prostore, a kojih, kako vidimo, ima. Pored brojnih praznih alternativnih smještaja izbacivanje studenata pokazuje se kao loša mjera.

U teškim vremenima, koja su pred nama najvažnije je pokazati solidarnost, ne samo prema najrizičnijim skupinama nego prema svim odgovornim građanima i građankama naše države, a pogotovo prema studentima/cama i mladima na kojima je naša budućnost.

 

Forum mladih SDP BiH Sarajevo

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

SDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti