Bosna i Hercegovina     | 27.03.2020. 21:03 |

EU i IOM sa partnerima obezbijedili smještaj za migrante sa sarajevskih ulica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - U skladu s preporukama nadležnih institucija zbog nastale vanredne situacije i donošenjem mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, uz podršku Evropske unija u Bosni i Hercegovini, Međunarodna organizacija za migracije u Bosni i Hercegovini (IOM), Dansko vijeće za izbjeglice (DRC), Crveni križ/krst Federacije BiH i korisnici centra koji su se dobrovoljno javili za pomoć, su u proteklim danima postavili izolacijske šatore koji posjeduju grijanje i opremljeni su sa 1.000 kreveta, madraca i deka za smještaj migranata i izbjeglica koji su prethodno boravili na sarajevskim ulicama ili u napuštenim objektima.

Migranti su prošli obavezan medicinski pregled prije registracije nakon koje će imati pristup smještaju, hrani, medicinskoj pomoći i drugim humanitarnim servisima, saopćeno je iz IOM-a. 

Proteklih sedmica, IOM je usko sarađivao sa DRC-om na mjerama prevencije virusa COVID19, a cjelokupno upravljanje i koordinacija centara protiče bez smetnji.

Evropska unija, IOM i partneri nastavljaju zajedno pružati podršku vlastima u Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijskom situacijom u zemlji.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” su obezbijeđena kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Projekat implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo