Bosna i Hercegovina     | 28.03.2020. 10:07 |

Općina Stari Grad - Naređeno hitno uklanjanje ugostiteljskog inventara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Općina Stari Grad Sarajevo pozvala je vlasnike ugostiteljskih objekata da odmah, bez odlaganja, pristupe uklanjanju postavljenog ugostiteljskog inventara/mobilijara ispred svih radnji i sa javnih površina u ovoj općini.

Naime, nadležna općinska inspekcija je u najužoj gradskoj jezgri Općine Stari Grad, posebno u ulici Ferhadija, prekoputa slastičarne ‘’Egipat’’, evidentirala ugostiteljski inventar/mobilijar koji su nesavjesni građani iskoristili za okupljanje i zadržavanje, te na taj način u vrijeme pandemije koronavirusa dodatno ugrozili vlastite živote, kao i živote svojih sugrađana, saopćeno je iz ove općine.

- Ovakvim postupcima, odnosno postavljanjem ugostiteljskog mobilijara za vrijeme pandemije koronavirusa i kada je na snazi privremena mjera zabrane rada ugostiteljskih objekata svih kategorija kao i zabrana održavanje svih vidova okupljanja, pokazuju posebno neprofesionalan odnos prema široj društvenoj zajednici i direktno doprinose daljem širenju koronavirusa - upozoravaju iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Kako se nadalje navodi, ukoliko se vlasnici i korisnici inventara ogluše o ovaj zahtjev, Općina Stari Grad će u vrijeme proglašenja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) iskoristiti sve mehanizme koji joj stoje na raspolaganju, te putem Općinskog štaba civilne zaštite i nadležne općinske inspekcije poduzeti sve potrebne radnje i mjere u cilju uklanjanja ugostiteljskog mobilijara prinudnim putem, o trošku vlasnika/korisnika.

Istovremeno, građanima se  skreće pažnja da je spomenuto ponašanje neodgovorno i neprilično, te da će propisane mjere imati efekta samo ukoliko ih svi budu poštovali.

Stoga, komandant Općinskog štaba Civilne zaštite Ibrahim Hadžibajrić još jednom je pozvao građane da budu disciplinovani i pridržavaju se propisanih mjera.

 - Poštovani građani, molim vas da ne izlazite iz kuće bez prijeke potrebe. Mislite na sebe, ali i na druge koje biste svojim neodgovornim ponašanjem mogli dovesti u opasnost. Poštujete preporuke i mjere koje su propisane jer samo tako se možemo sačuvati od ove pošasti. Naša je obaveza da zaštitimo sebe i druge jer sve se može nadoknaditi osim ljudskih života. Poštujte mjere, ostanite u kući - poručio je Hadžibajrić.

Općina Stari Grad, također, poziva nadležne organe i institucije zadužene za provedbu naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, da radi jače i kvalitetnije prevencije intenziviraju svoje aktivnosti na terenu i direktno spriječe spomenute ili slične postupke neodgovornih, navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'