Svijet     | 28.03.2020. 11:07 |

Irska bi mogla smanjiti mjere izolacije od 12. aprila

FENA Internet

DUBLIN, 28. marta (FENA) - Irska se nada da će za dvije sedmice biti u prilici ukloniti ili umanjiti neke od vrlo restriktivnih mjera uvedenih u petak ako se uspori stopa prijema pacijenata na jedinice intenzivne njege, rekao je ministar zdravstva Simon Harris.

- Hoćemo li 12. aprila biti u mogućnosti da život u Irskoj vratimo u normalu? Apsolutno ne. Budimo iskreni jedni prema drugima, ovo su mjere na kojima ćemo trebati nastaviti raditi - rekao je Harris u subotu za lokalne medije, prenosi Reuters.

- Da li se nadamo da ćemo za dvije sedmice biti u prilici da kažemo da smo postigli napredak i da se neke mjere mogu prilagoditi, ukloniti, promijeniti? Apsolutno da - kazao je on.

Dodao je da su mjere "koje smo uveli sinoć toliko obuhvatne da se ne mogu predugo zadržati. Ne možete tražiti od ljudi da to dugo izdrže."

Republika Irska je u petak navečer objavila da ulazi u karantin u sklopu novih, radikalnih mjera kojima se pokušava suzbiti širenje koronavirusa.

Premijer Irske Leo Varadkar je objavio i kako će na posao smjeti ići oni čiji su poslovi nužni za funkcioniranje države, poput zdravstvenih radnika.

Građani će smjeti izaći u kupovinu namirnica i lijekova, te otići na zakazane medicinske preglede, i na kratke vježbe. Smiju van i zbog porodičnih obaveza.

U Irskoj je otkriven 2121 slučaj Covida-19 i 22 osobe su umrle, prema podacima ministarstva zdravstva u petak.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Konaković - Martin: Neupitna i snažna podrška Irske integracijskom procesu BiH

Li: Kina želi da produbi ekonomsku i trgovinsku saradnju s Irskom

Irski premijer: Zajednica srpskih općina ne bi trebala biti "mikro država"

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta