Stranačke aktivnosti     | 28.03.2020. 11:14 |

Saopćenje za javnost KO SDA HNK

FENA Saopćenje

Kantonalni odbor SDA HNK najoštrije osuđuje postupke premijera HNK Nevenka Hercega koji uslijed pandemije koronavirusa i opasnosti kojoj su izloženi svi stanovnici našeg kantona, provodi jednostrane, bolje rečeno jednonacionalne političke poteze i dodatno komplicira i onako složenu situaciju.

Sastanak gospodina Hercega sa premijerima Zapadno-hercegovačkog i Kantona 10 održan je bez konsultacija sa preostalim članovima Vlade HNK iz reda SDA, te ga smatramo jednostranim dnevnopolitičkim činom koji ne može rezultirati zvaničnim stavom ovog kantona.

Svi raspoloživi kapaciteti koji nam stoje na raspolaganju moraju biti usmjereni na borbu i sprečavanje širenja opake bolesti, a ne na zloupotrebe pozicije i jeftino politikanstvo. U ovakvoj situaciji nužnim i neodložnim smatramo imenovanje komadanta štaba Civilne zaštite HNK koje je upražnjeno zbog zdravstvenog stanja jednog od ministara, a koji je ranije imenovan na tu poziciju.

SDA HNK u više navrata upozoravala je gospodina Hercega da ovaj kanton ne smije dozvoliti da ta pozicija bude upražnjena, kao i na potrebu imenovanje novih članova štaba Civilne zaštite, koji bi svojim znanjem, stručnim kompetencijama i iskustvom doprinijeli sprečavanju propusta koji se bilježe na terenu.

Predstavljajući se kao komadant Civilne zaštite bez potrebnog legitimiteta, gospodin Herceg svojim pristupom na terenu, čak i u vanrednom stanju, pokazao je selektivan pristup i isključivost. Kao premijer HNK Nevenko Herceg do sada nije poduzeo potrebne i očekivane poteze za područje Općine Konjic koja je najpogođenija epidemijom koronavirusa u kantonu i Federaciji BiH, te takvo ponašanje smatramo nedopustivim.

Pozivamo predstavnike HDZ BiH na razumno i zajedničko djelovanje u ovoj teškoj situaciji, kao i na rad za dobrobit svih naših građana, bez izuzetka i nacionalnih predznaka.

SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

KO SDA HNK izrazio podršku izgradnji Interkulturnog centra 'Mevlana' u Mostaru

Priopćenje za javnost Kantonalne organizacije SDA HNK

KO SDA: Uspostava Vlade HNK isključivo u odnosu 6:6

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti