Bosna i Hercegovina     | 28.03.2020. 12:29 |

Krizni štab ZDK - Pacijent iz Tešnja bit će ponovno testiran

FENA Saopćenje

ZENICA, 28. marta (FENA) - Nakon što su iz izolatorija Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) u petak otpuštena tri pacijenta iz ovog grada za koje je testiranjima potvrđeno da su negativni na koronavirus, negativan nalaz stigao je i za 49-godišnjeg pacijenta iz Tešnja.

Radi se o muškarcu koji se 5. marta vratio iz Italije, a kod kojeg je infekcija koronavirusom testiranjem potvrđena 16. marta, saopćeno je iz Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Kako se navodi, pacijent je prošle sedmice iz izolatorija izmješten u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je u srijedu, 25. marta podvrgnut operativnom zahvatu zbog akutnih abdominalnih problema. Prvi nalaz testiranja na koronavirus je negativan, a testiranje će prema epidemiološkoj proceduri biti ponovljeno u ponedjeljak. Zbog stanja i postoperativnog tretmana, pacijent će biti zadržan u izolaciji u Kantonalnoj bolnici.

U ZDK-u do sada je potvrđeno osam slučajeva infekcije koronavirusom COVID-19, a u izolatoriju KBZ-a u zgradi Stacionara trenutno se nalaze četiri osobe iz Tešnja, Zenice, Visokog i Breze.

- Zdravstveni sistem u ZDK-u, gdje su potvrđeni i prvi slučajevi infekcije koronavirusom COVID-19 u Federaciji BiH, pokazao je da dobro funkcioniše te da preventivne i represivne mjere koje poduzimaju Vlada ZDK, Krizni štab Ministarstva zdravstva, Kantonalna uprava civilne zaštite i Ministarstvo unutrašnjih poslova daju dobre rezultate - navodi se u saopćenju.

Trenutno se u kućnoj izolaciji na području ZDK nalazi oko 5.000 ljudi, a od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba i organa civilne zaštite, te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih koronavirusom ili su imale kontakt sa sumnjivim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'