Bosna i Hercegovina     | 28.03.2020. 14:42 |

Nenadić: Vlada KS prati situaciju, danas stiže oko 4.000 testova

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo (KS) budno prati novonastalu situaciju, te je maksimalno angažirana na osiguranju odgovarajućih kapaciteta za što efikasniji odgovor na pandemiju koronavirusa i u toku dana KS će dobiti oko 4.000 testova.

Istaknuo je to danas premijer KS-a Mario Nenadić na 5. redovnoj zajedničkoj pres-konferenciji Vlade KS i Štaba civilne zaštite KS, na kojoj je predstavljen dosadašnji set mjera, kao i planirane aktivnosti u spomenutom kontekstu.

Podsjetio je kako je Vlada KS 10. marta izdvojila prva interventna sredstva u iznosu od 1,3 miliona KM, namijenjena za što bolje opremanje zdravstvenih ustanova za borbu protiv koronavirusa.

Nakon obustave redovne i organiziranja online nastave, 14. marta uslijedilo je osiguranje adekvatnih prostora za liječenje, uključujući i nove kapacitete za izolatorij u saradnji s Općom bolnicom i Kliničkim centrom UNSA (izolatorij u Podrhrastovima i dijelu Građevinskog fakulteta).  

Nenadić, nadalje, navodi, kako su, u međuvremenu, svi migranti smješteni, uglavnom, u Centar “Ušivak” , ali i  na druge lokalitete koji su namjenski uređeni za te svrhe, uključujući i oko 350 migranata koji su ilegalno boravili u KS-u, a koji su u petak dislocirani i smješteni u za njih namijenjene prostore.

Po njegovim riječima, ostvaren je kontakt s međunarodnim organizacijama, kako bi se osposobili kapaciteti za smještaj još oko 1.000 migranata  na području KS-a.

Između ostalog, Vlada je bila involvirana u uspostavu trijažnih punktova, te je bila angažirana na osiguranju vanrednog prijevoza za uposlenike u zdravstvu i drugim nadležnim institucijama.

U međuvremenu, započete se aktivnosti s Udruženjem poslodavaca u vezi s riješavanjem statusa radnika koji su ostali bez posla ili kojima prijeti otkaz.

Premijer Nenadić podsjeća, također, da je ustanovljen inicijalni fond od jedan million KM za kupovinu medicinske i saniteteske opreme.

Istovremeno, Vlada KS-a je u saradnji s UNDP-om angažirana na rješavanju nabavke respiratora i druge medicinske opreme, te  je svako ministastvo unutar kantonalne vlade izdvojilo sredstva za kupovinu po jednog respiratora, uključujući i urede premijera i predsjedavajućeg Skupštine KS.

Također, osiguran je i fond s inicijalnim sredstvima od pet miliona KM za podršku privredi u novonastaloj situaciji, a kako bi se u saradnji s federalnim institucijama iznašli najbolji modaliteti za angažiranje tih sredstava.

Nenadić je naglasio da neće biti ukidanja socijalnih davanja, te da će sve u tom pogledu biti uredno isplaćeno, a da će neke uredbom, koja je u proceduri, biti i povećane.

Precizirao je kako je u proteklom periodu upućen niz inicijativa prema federalnim vlastima, te da je dogovoren način distribucije sredstava/pomoći Vlade Federacije BiH.

Ukazao je, usto, na neophodnost poštivanja naredbi Štaba civilne zaštite KS, uključujući i one koje se tiču obustave javnog prijevoza, rada trgovina, te zabrane kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina kao i uvođenje tzv. ‘policijskog sata’ od 18.00 do 05.00 sati.

Kantonalni premijer navodi kako plaće u javnom sektoru, zasada, nisu upitne, te da su u tom kontekstu pokrenuti razgovori sa sindikalnim organizacijama.

Kako nadalje navodi, osiguran je smještaj za grupu (18 osoba) koje su se u petak vratile iz Italije, a u toku su aktivnosti na osiguranju obimnijeg testiranja građana u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Uz zahvalnost povodom evidentnog smanjenja kršenja utvrđenih mjera, kantonalni premijer Mario Nenadić pozvao je građane da se i nadalje pridržavaju svih naredbi i mjera koje se odnose na reduciranje kretanja i kontakata, kao i druge mjere koje su u funkciji suzbijanja širenja pandemije koronavirusa.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Mijatović i načelnici sarajevskih općina potpisali sporazume o uređenju riječnih korita

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!