Bosna i Hercegovina     | 29.03.2020. 20:14 |

Pehar: U Federaciji BiH potvrđena 124 slučaja zaraze koronavirusom (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar izjavio je da je, prema izvještaju koji je ovaj zavod objavio jutros u 10.00 sati, u protekla 24 sata testirano je 118 novih uzoraka od čega je Covid-19 potvrđen kod 28 osoba.

Što se tiče ovih novih pozitivnih slučajeva, kako je dodao, 11 ih je zabilježeno u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, devet u Tuzlanskom,  četiri u Kantonu Sarajevo, dva u Zeničko-dobojskom i po jedan u Zapadnohercegovačkom i Bosanskopodrinjskom kantonu.

- Zaključno sa današnjim danom u Federaciji BiH je testirano 855 osoba, a Covid-19 je potvrđen kod 123 pacijenta – naveo je Pehar prilikom redovnog obraćanja predstavnika nadležnih federalnih institucija povodom širenja koronavirusa.

Posmatrano po kantonima, u Hercegovačko-neretvanskom  kantonu su 44 pozitivna slučaja, Zapadno-hercegovačkom kantonu 18, Tuzlanskom kantonu 18, Sarajevskom kantonu 17, Zeničko-dobojskom deset, Unsko-sanski kanton osam, Bosansko-podrinjskom šest, te u Posavskom i Srednjo-bosanskom kanton po jedan pozitivan slučaj.

- Nažalost, imamo i pet potvrđenih smrtnih ishoda od infekcije koronavirusom, dva u Bihaću, jedan u Konjicu, jedan u Sarajevu i posljednji, peti slučaj, pacijent iz Gruda koji je preminuo jučer. U međuvremenu smo dobili potvrdu još jedne osobe pozitivne na Covid-19 čime je broj potvrđenih slučajeva u Federaciji BiH sada porastao na 124. U pitanju je osoba iz Širokog Brijega kod koje je potvrđen ovaj virus – dodao je Pehar.

Naveo je da su također potvrđeni i  uvezeni slučajevi i zemalja Evrope – Italije, Njemačke, Švicarske, Srbije, Austrije, Turske i SAD-a. Lokalna transmisija je registrirana na području četiri kantona – Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Unsko-sanskom i Bosanskopodrinjskom kantonu - Goražde.

Što se tiče nadzora, dodao je Pehar, dosad je na području Federacije BiH pod zdravstveni nadzor stavljeno više od 35.000 osoba i očekuje se da će taj broj rasti.

Pehar je podsjetio da je od petka u funkciji geoportal na adresi www.covid-19.ba koji je Vlada FBiH pripremila u saradnji Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, a na kojem građani mogu pronaći kompletne, aktuelne i potvrđene podatke zvaničnih i nadležnih javnih i zdravstvenih institucija koje se odnose na situaciju sa koronavirusom.

Pogledajte http://fena.ba/video/4215

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Xs4qnbcCKJ9hPasH4At_Px_4M_xsVPyS?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo