Bosna i Hercegovina     | 29.03.2020. 20:26 |

Ajdinović: Federalni inspektori na GP izdali 19.625 rješenja o izolaciji (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove  Anis Ajdinović kazao je danas da nastavljaju intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama.

Podsjetio je da je od nedjelje, 15. marta, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila inspektore iz svih deset inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH na području Federacije BiH.

- Zaključno s 28. martom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 19.625 rješenja o stavljanju putnika  pod zdravstveni nadzor ili u izolaciju na period od 14 dana - istakao je Ajdinović tokom redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija.  

Nadzorima i mjerama je, dodao je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.200 osoba s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama tih osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

Isto vrijedi, naglasio je direktor Ajdinović, i za 164 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta BiH, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta BiH.

Naglasio je da danas ističu mjere iz 636 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, uključujući i rješenja izdata na GP Aerodrom Tuzla, čime je do sad za ukupno 1.903 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

- Obavještavamo osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana - poručio je Ajdinović.  

Dodao je da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su federalni sanitarni inspektori izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor ili obaveznoj izolaciji, te da je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno 280 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba.

- U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 58 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci - kazao je Ajdinović.

U vezi kontrole formiranja i kretanja cijena u Federaciji BiH, Ajdinović je kazao da je dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata jučer na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio šest inspekcijskih nadzora i deset kontrolnih nadzora, te podnio sedam prekršajnih naloga u iznosu od 7.250 KM.

-  Kod jednog subjekta nadzora utvrđeno je povećanje cijene s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena godine, riže i tjestenine - istakao je.

Također je naglasio da su od 15. do 28. marta na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršena 93 inspekcijska nadzora, 106 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je podnesen ukupno 91 prekršajni nalog u iznosu od 182.200 KM.

Dodao je da kod 106 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju te da je utvrđeno da prijave građana nisu bile utemeljene.

Kod 15 subjekata nadzora je, naglasio je Ajdinović, evidentirano povećanje cijena artikala sa Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, u šta između ostalog spadaju brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju i ostalo.

Zahvalio je inspektoricama i inspektorima koji ulažu maksimalne napore 24 sata dnevno na 'prvoj liniji odbrane' protiv širenja pandemije koronavirusa.

- Zahvaljujem i kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i svim drugim organima i institucijama s kojima blisko sarađujemo na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti stanovništva BiH - kazao je direktor Ajdinović.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4217

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1VAZMFg35l7uN_TKEOdPJxnbMCRbX21ns?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK usvojio prijedlog naredbi s epidemiološkim mjerama

Vlada FBiH - Usvojena informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH

Ajdinović sutra o kontroli cijena i marži zbog povećane potražnje za robama široke potrošnje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana