Bosna i Hercegovina     | 30.03.2020. 10:16 |

OSCE upozorava - Zbog korone mnoge osobe su izložene stigmatizaciji

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 30. marta ( FENA ) - Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla pozvala je danas građane na solidarnost i odgovornost zbog širenja koronavirusa u Tuzlanskom kantonu.

-  Pojavom prvih slučajeva zaraze koronavirusom suočili smo se, nažalost, i sa brojnim  neprimjerenim reakcijama građana i stigmatizacijom zaraženih osoba,  kao i sa širenjem neprovjerenih informacija putem društvenih mreža - navode iz ove Koalicije. 

Stoga, Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla, mreža koju čini više od dvadeset nevladinih organizacija, osuđuje svaki oblik stigmatizacije i diskriminacije zaraženih sugrađana.

 - Takav odnos je krajnje neprihvatljiv i štetan po cjelokupnu zajednicu. Svi se suočavamo sa istom prijetnjom i sada je vrijeme da iskažemo solidarnost  i građansku odgovornost prema cjelokupnom problemu –ističu iz  OSCE-a Tuzla, koji je zagovornik projekta Koalicije za borbu protiv mržnje.  

Pozvali su na  disciplinu i odgovorno ponašanje svih.

  -  Pozivamo na poštovanje privatnosti zaraženih osoba, te na iskrenost i otvorenost  u pružanju informacija ljekarima i medicinskom osoblju.  Pozivamo na solidarnost prema starijim sugrađanima, koji su se našli u posebno teškoj situaciji zbog zabrane kretanja.  Pozdravljamo aktivizam svih pojedinaca koji su usmjerili svoju energiju na pružanje pomoći osobama u potrebi i vjerujemo da će individualna disciplina i građanska solidarnost doprinijeti uspješnom savladavanju krize s kojom se suočava cjelokupno društvo –poručili su iz Koalicije za borbu protiv mržnje Tuzla.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Hrvatskoj 743 novozaraženih, 12 osoba umrlo

U Sloveniji 39 novih slučajeva zaraze, sada ukupno 841

Na UKC Tuzla trenutno hospitalizirao deset pacijenata zaraženih koronavirusom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana