Ekonomija     | 30.03.2020. 11:45 |

Upozorenje voćarima na pojavu mraza u srijedu i četvrtak

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30. marta (FENA) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) danas je uputilo upozorenje da se u noći sa utorka na srijedu i sa srijede na četvrtak očekuje pojava jakog mraza, te voćarima savjetuju da se na vrijeme pripreme s obzirom da se većina zasada nalazi u fazi početka ili punog cvjetanja.

Najjači mraz očekuje se u srijedu ujutro, kada će nakon izvedravanja doći do pojave niskih temperatura koje će se kretati u rasponu od -1 do -4 stepena Celzijusa.

Po preporukama stručnjaka, u zasadima, koji nemaju antifrost-sisteme, niti frost bustere, potrebno je zadimljavanje voćnjaka paljenjem bala slame, grana ili piljevine, a najbolje je paliti veći broj manjih vatri.

Osim zagrijavanja, korisna je i primjena Progerbalina ili Promalina u dozi od 1,2-2,4 litar po hektaru u kombinaciji sa preparatima na bazi amonokiselina (npr. Bioplex, Drin i sl.) 24 sata prije najavljenog mraza ili najkasnije pet nakon mraza.

- Ukoliko se tretman radi prije mraza, potrebno je povesti računa da se uradi u toplijem dijelu dana – saopćeno je iz resornog minisarstva.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

Hrnjić, Minić i Košarac o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede

Pronaći adekvatna rješenja za zaštitu pčela ugroženih zbog korištenja pesticida

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'