Svijet

Vodeći Johnsonov savjetnik Dominic Cummings ima simptome koronavirusa

Internet

LONDON, 30. marta (FENA) -  Vodeći savjetnik britanskog premijera Borisa Johnsona, Dominic Cummings posljednja je visoka ličnost britanske vlade koja pokazuje simptome novog koronavirusa.

Johnsonov ured saopćio je da su se kod Cummingsa razvili ti simptomi tokom vikenda i da je u samoizolaciji u kući.

Johnson je objavio u petak da je testiran pozitivno na COVID-19 i da ima blaže simptome.

Ministar zdravstva Matt Hancock također je testiran pozitivno, dok je vodeći medicinski zvaničnik Engleske Chris Whitty saopćio da je u samoizolaciji nakon što je pokazao simptome zaraze.

Visoki britanski zvaničnici kritikovani su što su sve donedavno nastavili održavati sastanke licem u lice, čak i pored toga što su od građana tražili da ostanu u domovima i izbjegavaju sve osim neophodnih kontakata s drugima.

Cummings je kontroverzna ličnost - samozvani politički manipulator koji je pomogao u predvođenju kampanje za Brexit u 2016.

Bio je kritikovan što je izjavljivao novinarima kako Britanija pokušava da stvori "imunitet krda" protiv koronavirusa, omogućujući da se većina stanovništva zarazi njime. Vladini zvaničnici i naučni savjetnici negirali su da je to ikada bila njihova strategija, prenosi Associated Press.

(FENA) L.A.