Bosna i Hercegovina     | 30.03.2020. 13:43 |

Martinović pozvao na održavanje sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Tomislav Martinović smatra da Parlament FBiH i u ovoj novonastaloj situaciji uzrokovanom pandemijom koronavirusa (Covid 19) mora raditi i izvršavati svoj dio ustavnih obveza te da nema razloga da zakonodavna vlast ne funkcionira.

Naglasio je da je jedini preduvjet za rad zakonodavne vlasti u ovim uvjetima donijeti izmjene Poslovnika o radu u oba doma Parlamenta Federacije BiH.

- Izmjene i dopune Poslovnika o radu omogućile bi neometana online zasjedanja, a samim time i donošenje vrlo važnih odluka koje će biti nužno usvojiti kako bismo se mogli nositi s izazovima krize koja je već nastupila - stava je.

Ocjenjujue da ukoluko u BiH mogu raditi liječnici, zdravstveni djelatnici, policajci, trgovci, komunalni djelatnici i mnogi drugi, ne vidi niti jednog razloga zbog kojeg ne bi mogla zasjedati oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i donijeti izmjene i dopune svojih poslovnika.

- Na taj način bismo osigurali preduvjet za normalno funkcioniranje zakonodavne vlasti, korištenjem informacijskog sustava koji podržava prijenos video konferencije ili aplikacija, programa i drugih elektroničkih platformi za izravnu glasovnu i video komunikaciju - pojasnio je.

Kako je naveo već u prošli petak obaviješteni su izaslanici u Domu naroda da očekuju sredinom ove sedmice sjednicu na kojoj će se  izvršiti izmjene Poslovnika o radu Doma naroda.

- Naš zajednički dogovor s predsjedateljem Zastupničkog doma bio je da se sjednica Zastupničkog doma održi u utorak 31. marta, a sjednica Doma naroda 1. aprila uz sve mjere epidemiološke zaštite. Što se nas tiče, u ovom trenutku čekamo reakciju Zastupničkog doma - dodao je Martinović.

Kaže i da samo izmijenjeni Poslovnici u oba doma Parlamenta i usklađena metodologija rada omogućavaju donošenje validnih odluka, saopćeno je iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Pozvao je predstavnike političkih stranaka u FBiH na donošenje razboritih odluka, te potpunu predanost poštivanju ustava i zakona koji su na snazi u ovoj zemlji, saopćeno je iz Doma naroda Parlamenta FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo