Bosna i Hercegovina     | 30.03.2020. 14:39 |

Dr. Arapović: Preminuo prvozaraženi, četiri pacijenta u teškom stanju (VIDEO)

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 30. ožujka (FENA) - Prvozaraženi muškarac s covidom-19 u Mostaru, koji je već nekoliko dana bio na respiratoru u teškom stanju, preminuo je u ponedjeljak prijepodne na Klinici za infektivne bolest SKB Mostar, kazao je prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije.

- Prvooboljeli muškarac u Mostaru preminuo je od srčanog zastoja u 53. godini (...). Stanje je ozbiljno, smrtnost u našoj županiji je blizu 4 posto. Četiri su pacijenta na respiratoru s neizvjesnom prognozom i u kritičnom stanju - kazao je dr. Arapović.

Govoreći o anamnezi preminulog, dr. Arapović je kazao da je pacijent bio sklon upalama respiratornog trakta te da je kod njega bio dijagnosticiran ARDS - teški oblik upale pluća.

Trenutno je na Klinici za infektivne bolest SKB Mostar hospitalizirano 12 bolesnika s covidom-19 od kojih je četvero na respiratoru, dok su dvije osobe u oporavku - porodilja i direktor "Igmana". Hospitalizirane su uglavnom osobe starije od 60 godina, dodao je dr. Arapović.

Među hospitaliziranim su i tri osobe iz samostana u Međugorju gdje je koronavirus potvrđen proteklog vikenda. Covid-19 u Međugorje je, po svemu sudeći, donijela časna sestra koja se početkom mjeseca vratila iz Italije.

Dr. Arapović je kazao kako se pozorno prati situacija u samostanu s obzirom na veliki broj kontakata ostvarenih prije potvrde covida-19.

S tim u vezi, Krizni stožer civilne zaštite HNŽ-a donio je odluku da se samostan i "Majčino selo" u Međugorju stave u karantenu.

Dr. Arapović još jednom je pozvao sve građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera zaštite kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije s obzirom da postoji mogućnost otvaranja više žarišta u HNŽ-u i susjednim županijama.

- Bojim se da će covid-19 na neki način ući među građanstvo i da više nećemo moći povezati epidemiološki kontakte što je preduvjet da nam se dogodi ono što se dogodilo u nekim europskim državama. S obzirom na spremnost našeg zdravstvenog sustava to nikako ne bi bilo dobro - upozorio je dr. Arapović.

Ravnateljica Opće bolnice Konjic prim. dr. Suzana Sokolović-Begić govorila je o situaciji u tom gradu, istaknuvši kako je do sada obavljeno oko stotinu testiranja stanovnika Konjica od kojih je 26 bilo pozitivno, a šest pacijenata zbrinuto je na Klinici za infektivne bolest SKB Mostar.

Dodala je kako je Opća bolnica Konjic dobila veći broj testova te će se intenzivirati testiranja potencijalno zaraženih osoba.

Ona je podsjetila da Opća bolnica Konjic nema odjela za infektivne bolesti te da je posao oko priprema izolatorija pri kraju.

- Naša doktorica epidemiolog je u samoizolaciji jer je njezin suprug zaražen. Angažirali smo starijeg epidemiologa koji je u mirovini kao ispomoć. Ako dođe do prenatrpanosti SKB Mostar, s kojom mi imamo izvanrednu suradnju, i ako bismo morali primati pacijente, razmišljamo o angažiranju infektologa koji bi tu bio stalno ili povremenu u smislu davanja smjernica za dijagnostičke i terapijske procedure - istaknula je ravnateljica Opće bolnice Konjic.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4220

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/11OlF3C96rTkrfA30ABOlVrn4MN0ufbs5?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

SKB Mostar: Povećan broj prijema bolesnika s respiratornim infekcijama

Vlada ŽZH: Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 230.000,00 KM

Danas otvaranje nove zgrade Klinike za dječje bolesti SKB Mostar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo