Ekonomija     | 30.03.2020. 16:52 |

Prijedlog za ukidanje akciza na sirovine za proizvodnju dezinfekcionih sredstava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Krizni štab privrednika Federacije Bosne i Hercegovine uputio je prijedlog za ukidanje akciza na sirovine za proizvodnju sredstava za održavanje higijne i dezinfekcionih sredstava, s obzirom na to da u većini zemalja Evropske unije usljed trenutne situcije izazvane koronavirusom dolazi do zabrane prodaje biocida i drugih sirovina za proizvodnju sredstava za čišćenje.

Prijedlog su uputili predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Vladi FBiH, Koordinacionom odboru za stabilizaciju privrede FBiH, Federalnom štabu civilne zaštite, te Odboru za ekonomsku i finansijsku politiku FBiH.  

Kažu da su države u EU svjesne da moraju staviti vlastite pogone u servis svojih građana, zbog neizvjesnosti i nemogućnosti da se predvidi daljnji tok događaja.  

- Proizvođači ovih sredstava u BiH su u potpunosti ovisni o vanjskom tržištu. Ukoliko se ne obezbijede dovoljne količine alkohola, te se ne isporuče na vrijeme postoji realna mogućnost da naši stanovnici  ostanu bez osnovnih sredstava u borbi sa pandemijom, sredstava za održavanje higijene i dezinfekcionih sredstava - poručuje Krizni štab privrednika FBiH, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici i delegati uputili zahtjev za sazivanje hitnih sjednica oba doma

Upitno da li će u ovom sazivu biti završena zakonska procedura za smanjenje akciza na gorivo

Dom naroda PSBiH u prvom čitanju podržao ukidanje akciza na gorivo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo