Svijet     | 30.03.2020. 16:23 |

Amnesty International - Ograničenja prava migranata moraju biti zakonita

FENA Saopćenje

ŽENEVA, 30. marta (FENA) - Prisiljavanje ljudi, od kojih su mnogi u već ranjivom stanju, u improvizirana šatorska naselja bez pristupa vodi i sanitarijama, prostoru za samoizolaciju i medicinskoj njezi je nehumano i ljude će izložiti većem riziku od infekcije i smrti koja bi se mogla spriječiti, kazao je zamjenik direktora Amnesty Internationala Massimo Moratti, reagujući na odluku lokalnih vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

- Zatvaranje ljudi u potencijalno štetnim uslovima ne može se opravdati na osnovu brige za javno zdravstvo. U kontekstu pandemije Covid-19, vlasti u BiH imaju odgovornost odgovoriti na potrebe svih marginalizovanih grupa i osigurati humane uslove života, uključujući pristup vodi, sanitarnu higijenu i odgovarajuću medicinsku njegu, za sve ljude uključujući migrante i azilante - kazao je Moratti.

Moratti je dodao da se ograničenja prava migranata i azilanata u kontekstu javnog zdravstva Covida-19 moraju biti zakonita, neophodna i proporcionalna i ne bi trebala biti diskriminitorna ili izlagati riziku već marginalizirane grupe ljudi, saopćeno je iz Amnesty Internationala.

Kako navode iz ove organizacije, hiljade izbjeglica, migranata i azilanata koji pokušavaju ući u EU trenutno se nalaze u Unsko-sanskom kantonu na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. Dok je oko 4.100 smješteno u privremenim prihvatnim objektima kojima upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM), procijenjeno je da 3.000 spava u napuštenim zgradama i sada im prijeti opasnost da budu premješteni u kamp Lipa.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Amnesty International optužuje kurdske vlasti u Siriji za mučenja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta