Svijet

Koalicija pod saudijskim vodstvom izvela zračne udare po Sanaai

Internet, Foto Fena/Arhiv

SANAA, 30. marta (FENA) - Koalicija pod saudijskim vodstvom koja se bori protiv pobunjeničke grupe Houthi u Jemenu u ponedjeljak je izvela zračne udare po prijestonici Sanaai, saopćili su svjedoci. Brojne značajne lokacije, među kojima su zgrada predsjedničke palate, vojna škola i zračna baza u blizini aerodroma u Sanaai, su pogođene. Glasne eksplozije čule su se širom grada, saopćili su mještani.

Koalicija je saopćila da je operacija imala za cilj uništenje "legitmnih vojnih meta", uključjući balističke projektile Houthija "koji prijete životima civila".

Bombardovanja Sanaae postala su rijetka od septembra prošle godine, kada je Saudijska Arabija pokrenula indirektne pregovore s Houthi pobunjenicima, koji kontroliraju Sanaau i veći dio sjevernog Jemena. Zaraćene strane također su pozdravile poziv UN-a za hitnim primirjem koje bi pomoglo u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Žestoki sukobi intenzvirani su, ipak, u pokrajinama al-Jawf i Marib od prošlog mjeseca, dok je koalicija pod saudijskim vodstvom nastavila sa zračnim udarima po nekoliko gradova i sela, prenosi Reuters.

(FENA) M.B.