Bosna i Hercegovina     | 30.03.2020. 18:25 |

Đapo: Vlada FBiH je spremna refundirati doprinose

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Predsjednica Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo pozvala je danas poslodavce da isplate plate radnicima za mart, dodajući da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine spremna refundirati doprinose.

Kada su u pitanju porezi i druge obaveze prema državi, dodala je, to je moguće uraditi samo donošenjem novog zakona što znači da će Federalna vlada ukoliko se odluči za izmjenu jednog ili više zakona uputiti u parlamentarnu proceduru te je izrazila nadu da će se ovih dana iznaći rješenje za porezne akontacije.

Na pitanje da li će biti smanjena cijena goriva zbog činjenice da je trenutno najjeftiniji barel nafte na svjetskom tržištu jer je potražnja opala, Đapo je navela da Vlada ne može uticati na poslovne politike privrednika, ali pozvala je građane da kupuju gdje je jeftino jer je na portalu Federalnog ministarstva trgovine može vidjeti koliko košta gorivo na kojoj benzinskoj stanici.

Kazala je i da Vlada Federacije BiH vodi pregovore sa socijalnim partnerima te se prijedlozi mjera koje svakodnevno dobivaju, i analiziraju.

- Premijer Federacije BiH će razgovarati s kantonalnim premijerima, a sutra nakon sastanka s predstavnicima Udruženja poslodavaca i sindikata odnosno Ekonomsko-socijalnog vijeća, moći ćemo najaviti konkretnije mjere - pojasnila je.

Izrazila je nadu da će Vlada FBiH vrlo brzo prihvatiti da u punom i djelomičnom iznosu finansira doprinose na plate.

Ponovila je da će Vlada FBiH putem Garancijskog fonda biti garant odnosno žirant firmama kojima je zabranjen rad zbog mjera uvedenih nakon proglašenja pandemije te će se oni čiji pad prihoda bude veći do 20 ili 25 posto moći zadužiti kod komercijalnih banaka.

Stoga je još jednom pozvala poslodavce da ne otpuštaju radnike i isplate martovske plate, a ukoliko se to ipak desi kazala je da je obaveza države da pomogne svima koji se nađu na Zavodu za zapošljavanje.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sastanak Vlade FBiH i poslodavaca: Nastaviti i ubrzati započete reformske procese

Poslodavci pozivaju poslanike Predstavničkog doma PSBiH da usvoje predložene izmjene Zakona o PDV-u

Mijatović sa poslodavcima: Podrška unapređenju i jačanju poslovnog ambijenta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo