Bosna i Hercegovina     | 30.03.2020. 20:29 |

Štab civilne zaštite KS donio pet novih naredbi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo, koji je predvodila komandantica i ministrica Nihada Glamoč, danas redovnu sjednicu započeo je analizom prethodnog 24-satnog stanja na području Kantona uzrokovanog pojavom koronavirusa, kao i mjera i aktivnosti koje se poduzimaju radi realizacije svih do sada donesenih naredbi, čiji krajnji cilj je sprečavanje  širenja oboljena COVID - 19.

Štab je danas donio pet novih naredbi.

Prvom naredbom je Kantonalnoj upravi civilne zaštite KS naređeno da iz svojih rezervi izdvoji sve raspoložive količine zaštitnih maski, rukavica, zaštitnih odjela, vreća i dezinfekcionih sredstava i stavi ih na raspolaganje Štabu civilne zaštite KS, koji će ih raspodijeliti prema prioritetima.

Drugom naredbom je do daljnjeg produžena naredba o privremenom obustavljanju rada svih prodavnica u trgovačkim centrima, osim prodavnica prehrambenih artikala i apoteka na području Kanton Sarajevo.

Trećom naredbom je pomenutim trgovinama koje mogu pružati svoje usluge naređeno da svoj rad organizuju do 18.30 sati, izuzev dežurnih apoteka. Riječ je o sljedećim trgovinama: prodavnice higijenskih proizvoda, trgovine prehrambenih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice.

Štab je, na osnovu Zaključka Vlade KS, donio naredbu kojom se  zabranju sva okupljanja sa više od 20 osoba,  javna i privatna, dok se na skupovima do 20 osoba obavezno mora poštovati socijalna distanca i sve propisane epidemiološko-zaštitne mjere.

Također je, na osnovu zaključka Vlade KS, donio i naredbu da JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ izvrši procjenu svojih materijalnih, tehničkih i ljudskih kapaciteta u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa i da, ukoliko joj je to neophodno, angažira dodatne resurse, na način da sa istim zaključi ugovore o poslovnoj saradnji, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo